S vil sikre mindretal


S vil sikre mindretal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokraterne vil have Europarådets standarder for parlamentarisk arbejde til at gælde Folketinget, så mindretal får bedre beskyttelse.

Socialdemokraterne vil forbedre de politiske mindretals rettigheder i Folketinget. Det sker, efter at en undersøgelse fra Folketinget har afsløret et demokratisk underskud i forhold til de standarder, som Europarådet anbefaler, og som praktiseres i en række andre lande.

Socialdemokraternes ordfører i Europarådet, Mogens Jensen, kalder derfor statsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd i Folketingets udvalg for forretningsorden.

- Et parlaments demokratiske kvalitet måles på de midler, der er til rådighed for opposition eller mindretal til at udføre deres hverv. Og her bør Danmark gå foran som ypperste repræsentanter for demokratiet. Vi præsenter jo altid os selv som et lysende eksempel, siger Mogens Jensen.

Ifølge undersøgelsen er der særligt tre områder, hvor Folketinget ikke lever op til Europarådets anbefalinger: Formændene for de stående udvalg i tinget fordeles ikke efter forholdstal (i Folketinget er 19 ud af 26 formandsposter i dag besat af VKO-flertallet). En fjerdedel af folketingsmedlemmerne kan ikke kræve nedsat en undersøgelseskommission. Og en fjerdedel af medlemmerne kan ikke kræve en høring i Folketingets udvalg. I begge tilfælde kræves der i dag et flertal.

Europarådets retningslinjer omfatter oppositionens ret til at deltage i kontrollen med den udøvende magt, ret til at stille forespørgsler, ret til at stille spørgsmål, ret til at kræve parlamentet samlet, hvis en fjerdedel af medlemmerne kræver det, ret til at kræve nedsættelse af undersøgelseskommissioner, ret til at fremsætte lovforslag, repræsentation i formandskab for de stående udvalg efter forholdstal, ret til at kræve udvalgshøringer, hvis en fjerdedel af medlemmerne kræver det, konsultation før beslutning om opløsning af parlamentet og ret til passende finansielle, materielle og tekniske ressourcer.

S vil sikre mindretal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce