De socialdemokratiske borgmestre og gruppeformænd rundt om i landet er onsdag kaldt til møde med landsledelsen i Horsens. Spørger man på Fyn, bør mødet handle om, hvordan kommunerne håndterer flygtningespørgsmålet og en redegørelse for partiets landspolitiske linje.

Der er lagt op til diskussion, når Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen onsdag mødes med S-borgmestre og gruppeformænd fra hele landet i Horsens.

Ifølge gruppeformanden for partiet i Kerteminde, Kasper Olesen, bliver det en aften, hvor han kan blive klogere på, hvorfor partiet i øjeblikket fører den flygtningepolitik, som det er tilfældet.

- Det største punkt er, at Mette Frederiksen kommer og fortæller om den politik, der føres nu. Det er der jo en del i baglandet, der står undrende over for - specielt omkring flygtninge. Hun kan forhåbentlig sætte det nationale perspektiv på det, siger han.

Kasper Olesen tror også på, at det vil være anledning til nogle kritiske spørgsmål til ledelsen.

- Det er der ikke lagt op til, men som udgangspunkt er mange af os jo uenige. Det kan godt være, vi får en større forståelse, når vi får en redegørelse for politikken, men de (ledelsen, red.) må også have forståelse for, hvorfor vi har det, som vi har, siger han.

Økonomisk pres på kommunerne

Ærøs borgmester, Jørgen Otto Jørgensen (A), kan ikke selv deltage i mødet i Horsens, men han forventer også, at medlemmerne får lejlighed til at spørge ind til landspolitikken.

- Der er altid behov for at tale det igennem, og det plejer vi at gøre på de møder. I disse tider står vi over for udfordringer med økonomien, integrationen og flygtninge. Det er de hotte emner nu, så jeg kan forestille mig, at det bliver drøftet. Der er heller ikke helt enighed, så var jeg til stede, forventede jeg en forklaring, siger han.

Hans Stavnsager, der er gruppeformand i Faaborg-Midtfyn, håber, at aftenen kommer til at omhandle det økonomiske pres, som blandt andet omprioriteringsbidraget fra regeringen og flygtningene lægger kommunerne under i øjeblikket.

- Det vigtigste at drøfte er for mig den kommunale økonomi. Hvordan vi i fællesskab får kæmpet imod omprioriteringsbidraget og også de ekstraordinære omkostninger på flygtningeområdet. Her er regeringen og finansministeren afvisende over for at tale om det, og jeg er sikker på, at vi kan få ledelsen til at rejse den debat i Folketinget, siger han.

Der er ikke tale om et krisemøde

Netop den interne uenighed efter partiet var med til at stemme asylstramninger igennem har været givet anledning til spekulation om, hvorvidt mødet onsdag er et krisemøde i partiet.

Det afviser alle tre lokalpolitikere.

- Overhovedet ikke. Der var møde for borgmestre og gruppeformænd tilbage i november, hvor vi blev inviterede. Det er en del af en ordinær møderække, siger Hans Stavnsager fra Faaborg-Midtfyn.

Kasper Olesen fra Kerteminde er heller ikke af den opfattelse, at det er et møde affødt af krise i partiet.

- Jeg ser det ikke som et krisemøde. Går vi derfra uden overhovedet at nå tættere på hinanden, så vil jeg kalde det krisestemning, siger han.

Fyens.dk følger op på mødet onsdag aften.

Mere om emnet

Se alle

Mette F. om møde med bagland: Det er ikke et krisemøde