S afviser regeringens krav om at spare på public service

Mogens Jensen og Socialdemokratiet vil ikke være med til at skære 20 procent i de penge, som afsættes på medieområdet til public service-indhold.

S afviser regeringens krav om at spare på public service

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet afviser at spare knap 20 procent på public service-budgettet, som regeringen og DF vil.

Det er slet ikke sikkert, at Socialdemokratiet kommer til at deltage i de kommende politiske forhandlinger om et medieforlig, selv om politikerne ofte taler for at lave brede forlig, der er holdbare i en årrække.

I hvert fald har partiets medie- og kulturordfører, Mogens Jensen, svært ved at acceptere præmissen om, at den samlede ramme for public service skal beskæres med knap en femtedel.

- Vi ønsker at fastholde den ramme, der i dag er til at producere dansksproget radio og tv med. Derfor går det her udspil den helt forkerte vej.

- Men vi vil godt diskutere, hvor stor en del af pengene, som DR skal have, siger han.

Fredag præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti en aftale, der skærer 20 procent af DR's budget.

Ud af besparelsen reserveres to procent eller knap 80 millioner til en særlig pulje til public service-formål.

Regeringens oplæg har været, at tallene ikke er til diskussion.

Mogens Jensen siger imidlertid, at partiet vil dukke op til forhandlingerne, når regeringen inviterer.

- Men hvis regeringen med et snævert flertal ønsker at stille ultimative krav, så er det jo ikke muligt at lave et bredt medieforlig.

- Vi er nødt til at kunne diskutere rammerne og særligt, når der er tale om så grov en nedskæring, der får så store konsekvenser, som den her gør, siger han.

Aftalen mellem regeringen og DF, der desuden afskaffer medielicensen, danner grundlag for det udspil til et medieforlig, som regeringen formentlig præsenterer i næste uge.

Mogens Jensen siger, at Socialdemokratiet er villig til at gå til valg på at rette op på de besparelser, som regeringen laver, hvis det lykkes at komme igennem med en besparelse på 20 procent.

- Vi er klar til med et nyt politisk flertal i Folketinget at lave et nyt medieforlig, siger Mogens Jensen.

Der skæres 20 procent af budgettet over de næste fem år, så DR fremover vil få omkring tre milliarder kroner om året til public service.

Licensen bliver afskaffet og omlægges til at betales over skatten ved, at personfradraget gradvist bliver sat ned for alle personer over 18 år.

Den del kan Socialdemokratiet godt være en del af.

- Man kan diskutere om den model, der er fundet, er den rigtige. Men det er helt fornuftigt, at vi får en skattefinansiering i fremtiden, for det er socialt retfærdigt og det sikrer, at sortseere bidrager til at betale, siger Mogens Jensen.

FAKTA: Danmarks Radio bruger milliarder på public service
Regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe licensen og skære 20 procent af DR's budget over de næste fem år. Det oplyser partierne fredag.

De konkrete krav til mediehusets virke skal lægges fast i kommende forhandlinger om en samlet medieaftale.

Læs her om DR:

* Danmarks Radio er forpligtet til at levere public service, som dækker over nyheder, undervisning, kunst og underholdning.

* DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner via licenspengene.

* DR's samlede udgifter lød i 2016 på 4,1 milliarder kroner, har en rapport fra Kulturministeriet tidligere vist.

* Heraf gik 3,2 milliarder kroner til produktion og køb af programmer og indhold. Herunder gik 667 millioner kroner til at producere nyheder, mens for eksempel 707 millioner gik til oplysning og kultur.

* Resten - 900 millioner kroner - gik til afskrivninger, renter, bygningsdrift, licens og støttefunktioner.

* I dag har DR seks tv-kanaler og sender stort set døgnet rundt: DR1, DR2, DR3, DR Ultra, DR Ramasjang og DR K.

* Desuden har DR følgende radiokanaler: P1, P2, P3, P4, herunder P4 Bornholm, P4 Esbjerg, P4 Fyn, P4 København, P4 Midt & Vest, P4 Nordjylland, P4 Sjælland, P4 Syd, P4 Trekanten og P4 Østjylland, P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz og DR Nyheder.

* DR har desuden dr.dk og flere apps.

* Også en række orkestre og kor hører under DR: DR SymfoniOrkestret, DR Big Band, DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret, DR Pigekoret, DR Juniorkoret, DR Børnekoret og DR Spirekoret.

* DR ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer, der udpeges for fire år ad gangen, og af en direktion, anført af generaldirektøren.

Kilder: Danmarks Radio, Kulturministeriet.

S afviser regeringens krav om at spare på public service

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce