S: Hjemrejsecheck til ældre udlændinge

Mens EU har tvunget den stramme danske udlændingepolitik i defensiven, så går Socialdemokraterne nu i offensiven. Partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er tilbage på Christiansborg efter sin sommerferie og spiller ud med et forslag om økonomisk støtte til ældre 1. generationsindvandrere, som gerne vil tilbage til hjemlandet.
Foto: Carsten Lauridsen/POLFOTO

S: Hjemrejsecheck til ældre udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange pensionerede 1. generationsindvandrere vil gerne tilbringe alderdommen i deres hjemlande - hvis de havde råd. S vil hjælpe dem til det

Mens EU har tvunget den stramme danske udlændingepolitik i defensiven, så går Socialdemokraterne nu i offensiven. Partiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, foreslår, at staten støtter ældre 1. generationsindvandrere, som ønsker at rejse hjem for at tilbringe alderdommen i deres hjemlande.

Forslaget kommer, efter at Socialdemokraterne tidligere har anbefalet en lignende repatrieringsordning for såkaldte anti-demokrater som Hizb-ut-Tahrir. Ifølge den politiske ordfører passer de bedre i radikale islamiske samfund som Saudi-Arabien eller Sudan.

Henrik Sass Larsen, som er bosiddende og valgt i Køge, henviser til, at han ofte hører om ønsket på politiske eller fagforeningsmøder i den tidligere industriby. Køge tiltrak specielt mange tyrkiske fremmedarbejdere i 1960'erne og 70'erne. Den politiske ordfører forventer, at et "tusindtal" af dem, som nu er pensionister, vil vælge at tage imod tilbuddet.
Foto: Carsten Lauridsen/POLFOTO

En tryg alderdom

- Det er jo ikke noget, jeg har fundet på. Det er noget, de er kommet og har bedt mig om at finde en løsning på. De er utrygge, fordi deres børn og netværk bor i Danmark, og hvis man har en praksis i Tyrkiet med, at det er familien som tager sig af en, når man bliver gammel, hvem skal så tage sig af dem, når de kommer derned? Der skal de have nogle muligheder for at kunne trække på noget sundhedssystem, og det er der ikke lige en velfærdsstat til at tage sig af dernede. Så hvis vi kan finde en praktisk løsning som gør, at man får mulighed for at få nogle penge med, sådan at man også er forsikret specielt på sundhed, så synes jeg da, at det er en ædel, idealistisk målsætning at arbejde for, siger den politiske ordfører i et interview på sit kontor på Christiansborgs anden sal.

Måske er Henrik Sass Larsen skeptisk over for sine medmennesker, eller måske er der flere cykeltyve på Christiansborg, end man ellers skulle tro. Eller også er han bare lige så glad for sin cykel som i børnesangen. I hvert fald har den politiske ordfører slæbt racercyklen med derop, efter at være kørt derind fra Køge (på fem kvarter).
Henrik Sass Larsen
Folketingsmedlem Henrik Sass Larsen er født den 29. maj 1966 i Virum, som søn af førtidspensionist Pia Pedersen.

Formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) fra 1992 til 1996.

Socialdemokratisk folketingskandidat i Gentofte-kredsen fra 1996 til 1999 og i Køge-kredsen siden 1999.

Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden 2000.

Politisk-økonomisk ordfører 2001 til 2004, skattepolitisk ordfører 2004 til 2005, finanspolitisk ordfører 2005 til 2006. Politisk ordfører fra 2006.

Medlem af den socialdemokratisk kaffeklub "Morgenmadsklubben", der mødes hver onsdag morgen på folketingsmedlem Klaus Hækkerups kontor. Det var her - sammen med medlemmer af den gamle Nyrup-fløj - at Helle Thorning-Schmidt den 10. februar 2005 sagde ja til at gå efter formandsposten i kampvalg mod Auken-fløjens kandidat Frank Jensen.

Bachelor ved Roskilde Universitetscenter (HA/forvaltningsstudier).

Medforfatter til bøgerne "En europæisk utopi" (1994) og "Tilbage til friheden" (1996).

Fraskilt og far til datteren Nynne, der er født i 1999.

Flere udfordringer

Netop hjemvendt fra sommerferie frygter Henrik Sass Larsen ikke blot, at de danske 24-års-regler og tilknytningskrav udfordres af EF-Domstolens tolkning af reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed. Den politiske ordfører har i ferien også noteret sig, at antallet af familiesammenføringer stiger for tredje år i træk. En stigning som skyldes, at stadig flere indvandrere kommer til Danmark for at få uddannelse eller arbejde. De venter blot, til 24-års-reglen ikke står i vejen - eller forbedrer tilknytningsgraden til Danmark.

Selv har Henrik Sass Larsen ingen løsninger på problemerne. Den politiske ordfører, som tilhører højre- og strammerfløjen i Socialdemokratiet afviser dog, at han blot ønsker at overbyde VK-regeringen, når det gælder stramninger af udlændingepolitikken.

- Men jeg vil aldrig nogensinde være med til, at Socialdemokraterne kan mistænkes for - eller kommer til - at lempe udlændingepolitikken, for jeg har set katastrofens omfang i det danske samfund, når man ikke kan styre det. Derfor vil jeg både påtage mig den arbejdsopgave at få integrationen til at virke - hvilket regeringen har været rigtig ringe til - men også at sørge for at begrænse antallet, som kommer hertil. Uanset at det er ubehagelige regler, siger Henrik Sass Larsen.

Skilsmissebarn

Den 42-årige politiske ordfører voksede selv op i det almennyttige boligbyggeri Taastrupgård i den københavnske forstad Tåstrup. Forældrene blev skilt, da han var et år gammel, og moderen, Pia Pedersen, arbejde først som kassedame i Bilka, inden hun blev førtidspensionist.

Den nye stedfader bankede Henrik Sass Larsen, og som 12-årig blev han første gang fjernet fra hjemmet. Det skete efter pres fra skolen og socialforvaltningen, og Henrik Sass Larsen røg ud og ind af børnehjemmene, inden han som 15-årig endelig endte i en plejefamilie.

Et år senere meldte Henrik Sass Larsen sig ind i Danmarks Socialdemokratisk Ungdom (DSU).

I dag fortryder Henrik Sass Larsen, at han fortalte så åbenhjertigt om barndomsoplevelserne i et interview for nogle år siden. Men det er netop de socialt dårligst stillede i betonghettoerne, han mener, betaler prisen for den mislykkede integration i form af kriminalitet og forringede skoler og daginstitutioner.

- Jeg mener sgu det, som jeg siger, og jeg har ment det i ganske lang tid. Jeg har - netop med rod i både, hvad jeg har af venner og bekendte, og selv har boet de her steder - et rimeligt indblik i, hvad det er for sociale konsekvenser, det har, hvis man ikke kan styre indvandringen. Derfor mener jeg af hele mit hjerte, at det er en katastrofe, hvis man ikke kan få styr på det. Men jeg har i hverdagen venner og bekendte, som har anden etnisk baggrund end dansk, og har ingen problemer med at omgås dem. Jeg lægger ikke op til en eller anden form for mistænkeliggørelse af folk på grund af deres hudfarve eller religion. Men jeg er bare meget realistisk i forhold til, hvad et samfund socialt kan bære i forhold til indvandring, siger Henrik Sass Larsen.

S: Hjemrejsecheck til ældre udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce