S: 24-årsregel består også efter valget


S: 24-årsregel består også efter valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UENIGHED:Den omstridte 24-årsregel vil ikke stå i vejen for en SR-regering efter valget, mener Lykketoft
Den omdiskuterede 24-årsregel om familiesammenføringer vil bestå også efter det kommende valg, uanset hvilke af de store partier der sidder i regering. Også selv om De Radikale har krævet den fjernet for at gå med i en SR-regering.

Det fastslår Socialdemokraternes leder, Mogens Lykketoft.

- Men den skal selvfølgelig ubetinget og uden mulig tvivl administreres, så vi lever op til det løfte, regeringen har givet om, at den ikke må bryde med internationale aftaler og forpligtelser. Reglerne skal i det hele taget være sådan - og det er noget, jeg har talt med Marianne Jelved om - at retssikkerheden er i orden, og borgerne ved, hvad de har at rette sig efter, siger Lykketoft, der netop er vendt hjem fra en længere ferie i Kina og Mongoliet.

Den radikale leder sagde midt i juli, at hendes parti i tilfælde af en valgsejr for oppositionen ikke vil være med til at gendanne SR-regeringen, med mindre Socialdemokraterne går med til at sløjfe VK-regeringens stramninger af reglerne for ægtefællesammenføring.

De indebærer, at en dansker skal være fyldt 24 år for at kunne søge om at hjembringe en ægtefælle fra udlandet, og at ægteparret samlet set skal have størst tilknytning til Danmark for at få lov.

Men Mogens Lykketoft opfatter ikke den radikale udtalelse som definitiv.

- Jeg kender ikke noget til ultimative krav. Det er en meget gammel nyhed, at vi ikke er helt enige om lige præcis den her detalje.

- Jeg går ud fra, at S og R er lige opsatte på at skaffe landet en anden regering, og jeg arbejder for et valgresultat, hvor jeg kan sætte mig i spidsen for at danne en sådan regering .

- Jeg håber, vi kan være sammen i den, for jeg mener, der er store vigtige opgaver, vi er enige om at løse, siger Lykketoft.

Bredt felt

Mellem de to tidligere regeringspartnere er der enighed inden for en lang række områder i udlændingepolitikken, tilføjer S-lederen.

- Vi er enige om et meget bredt felt: At investere mere i integration, løft af boligområder, afskaffelse af startydelsen, en aktiv indsats for at bekæmpe fordomme og fremmedhad - og så er der et hjørne, hvor vi ikke er enige. Så er den eneste mulighed at lade dét ligge og være uændret, hvor vi ikke kan enes om at lave om. Og det gælder 24-årsreglen, siger Mogens Lykketoft.

Socialdemokraterne besluttede sidste år efter lang tids uklarhed på indvandrerområdet at bakke op om 24-årsreglen, og det må accepteres af alle, som har været med til at vedtage det, fastslår partiets leder.

Og det har ikke rokket ham, at Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Alvaro Gil-Robles, har kritiseret de danske regler og antydet, at de er i strid med internationale konventioner.

Giv dem et rygstød

- Vi ser ikke noget bedre værn end den regel mod det forældre- og bedsteforældretyranni, der er i nogle af indvandrermiljøerne om, hvem de unge skal giftes med. Der, hvor vi ser forskelligt på tingene, er, at De Radikale ikke rigtig anerkender gradbøjningen mellem tvang og arrangement. De undervurderer det reelle problem, der er i at sikre, at unge i indvandrermiljøet får et rygstød, der kan hjælpe dem til at bryde ud og dermed hjælpe integrationen på vej ved at give dem en reel mulighed for at vælge ægtefælle her i landet, uddyber Lykketoft.

Han ser dog gerne, at enhver tvivl om reglen bliver afklaret gennem retssager og er tilfreds med, at integrationsminister Bertel Haarder (V) i den forløbne uge har tilkendegivet, at det i loven skal præciseres, at den ikke må stride mod internationale forpligtelser.

- Vi er som de radikale optaget af retssikkerhed, og derfor må den præcisering, Bertel Haarder taler om, være på sin plads, siger Lykketoft.

På spørgsmålet om, hvorvidt De Radikale i en ny regering kan tænkes at ville acceptere at parkere 24-årsreglen på ubestemt tid, svarer Mogens Lykketoft:

- Jamen, det er Socialdemokratiets kurs, og det er dét, vi står på.

SF's formand, Holger K. Nielsen, har støttet Jelveds melding, men samtidig udtrykt stor bekymring ved tanken om en socialdemokratisk regering uden radikal deltagelse. Den vil blive alt for ustabil, mener SF.

Om en mulig S-mindretalsregering vil Lykketoft ikke sige andet end: - Det er ikke det, vi går efter.

S: 24-årsregel består også efter valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce