Siden 2015 har seks fynske mænd og kvinder mistet livet i brande forårsaget af rygning. Senest døde en 83-årig kvinde natten til søndag. Chefen for Beredskab Fyn, Gerner Nielsen, understreger, at det er livsfarligt at ryge i sengen, mens Ældre Sagen mener, at plejecentrene bør have fælles rygerum, så beboere ikke behøver at ryge i deres boliger.

Det endte med den værst tænkelig udgang, da en 83-årig kvinde søndag mistede livet, efter at hun var blevet stærkt forbrændt i forbindelse med en brand i hendes bolig på Gudbjerg Plejecenter i Gudbjerg på Sydfyn.

Personalet blev alarmeret klokken 3.45 natten til søndag og fik hurtigt slukket branden og tilkaldt hjælp, men lægerne på Rigshospitalet kunne ikke redde kvinden.

Både brandvæsenet og politiet mener, at branden opstod, efter at kvinden havde røget i sengen. Og det er langt fra første gang, at rygning har været årsag til brande, som har kostet ældre borgere på Fyn livet.

Selvom vi kun er i marts, er det således anden gang i år, at rygning har været årsag til en dødsbrand og sidste år skete det fire gange.

Artiklen fortsætter under kortet.

Rygning i sengen er livsfarligt

Myndighedschef for Beredskab Fyn, Gerner Nielsen, peger på, at rygning er en af de mest almindelig årsager til brande.

- Vi har jo næsten lige haft en lignende episode på plejehjemmet i Kværndrup. Samlet set har vi mellem 70 og 80 branddøde hvert år. Det er alt for meget. Og rygning er en af de mest almindelige årsager, siger Gerner Nielsen og fortsætter:

- Jeg kan ikke understrege kraftigt nok, hvor farligt det er at ryge i sengen. Vi kommer også ud til brande, der er startet i elektriske installationer, men det er rigtigt mange brande, der bliver startet af rygning. Det er livsfarligt.

Rygning forårsager alt for mange brande, mener myndighedschef for Beredskab Fyn, Gerner Nielsen.
Rygning forårsager alt for mange brande, mener myndighedschef for Beredskab Fyn, Gerner Nielsen.

Ældre Sagen: Lav rygerum på plejecentrene

Hos Ældre Sagen mener man også, at der er alt for mange brande, der bliver startet af rygning. Her efterlyser man et opgør med rygeloven, så man på plejecentrene har fælles rygerum, hvor beboerne kan søge hen og hvor personalet kan holde bedre øje.

- Vi kan jo ikke forbyde de ældre at ryge i deres bolig, men hvis man havde et fælles rygerum med glasvægge, ville personalet have mulighed for at holde bedre øje. Og så kunne man opfordre de ældre til at ryge dér og ikke alene i deres bolig, siger Anna Wilruth, konsulent i Ældre Sagen.

Hun mener derudover, at der er behov for at få kigget på plejecentrenes alarmsystemer.

- Der er stadig plejecentre, hvor man kun har termodetektorer, der måler varme og ikke røg. Vi anbefaler, at alle plejecentre får røgdetektorer, så man kan reagere hurtigere, siger Anna Wilruth.

  • Mie

    Af:

    Siden april 2016 har jeg jeg lavet avis og digitalt indhold til Ugeavisen Odenses læsere. Inden da sad jeg som jourhavende på Fyens.dk med flere års erfaring. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk Universitet, og i 2016 afsluttede jeg min kandidat i digital journalistik. Jeg har boet på Fyn siden 2010, og det er endnu ikke lykkedes mig at snyde en fynbo til at tro, jeg er fra herfra.

Mere om emnet

Se alle
Brand i lejlighed: Beboere i Odense evakueret i nat

Brand i lejlighed: Beboere i Odense evakueret i nat

Færre dør på landsplan: Men antallet af fynske brandofre er steget

Færre dør på landsplan: Men antallet af fynske brandofre er steget

Sengerygning: 49-årig mand død