Rygestop: Menstruation afgør succes

En undersøgelse understreger behovet for at tage højde for kønsforskellen, når man anbefaler rygestop til kvinder.
Foto: colourbox

Rygestop: Menstruation afgør succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvinder har større problemer med at stoppe med at ryge end mænd. Det kan skyldes at de har en større rygetrang før ægløsning.

Det viser en ny pilot-undersøgelse, skriver www.voksnekvinder.dk. I undersøgelsen har 19 kvinder og 15 mænd, som hver røg mere end 15 cigaretter om dagen, fået lavet MR hjerneskanninger mens de enten så på neutrale billeder eller billeder, der øger rygetrangen.

Kvinderne blev skannet to gange - en gang i begyndelsen af den follikulære fase (før ægløsning) af deres menstruationscyklus og derefter igen i midten af lutealfasen (efter ægløsning).

Deres østrogen- og progesteronniveauer blev også målt.

"Vores data viser, at ukontrollerbar trang til at ryge er stærkere i begyndelsen af den follikulære fase. Hormonelle fald i østrogen og progesteron forværrer måske abstinenser og øger aktiviteten af neurale kredsløb, der er forbundet med trang," siger Adrianna Mendrek fra University of Montreal, der står bag den ny undersøgelse. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Psychiatry Journal.

Færre end en ud af ti formår at holde fast i deres rygestop efter et år, og kvinder har sværere ved at holde op end mænd, selv når de ryger lige meget.

Også i forsøg med mus og andre gnavere har forskere observeret kønsforskelle i afhængigheden af nikotin og andre stoffer.

Situationen er dog meget vanskeligere at gennemskue når det handler om mennesker. Hver ryger er unik i forhold til hans eller hendes brug af tobak, personlige historik, personlighed, sociale situation og miljø.

Læs også: Derfor bliver du så fed af et rygestop

"Stress, angst og depression er sandsynligvis de vigtigste faktorer at tage i betragtning," siger Mendrek.

Der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem mænd og kvinder når det handlede om de neurale kredsløb, men målinger af kvindernes hjerneaktivitet viste at deres aktivitetsmønstre varierede betydeligt med deres menstruationscyklus.

Visse områder af deres frontale, temporale og parietale cortex afslørede større aktivitet under follikelfasen, mens lutealfasen medførte begrænset aktivitet i hippocampus.

Læs også: Hvidløg beskytter mod lungekræft

Mendrek mener derfor, at det kan være lettere for kvinder at stoppe med at ryge i midten af den luteale fase, dvs. efter ægløsning, når indholdet af østrogen og progesteron er forhøjet.

Men forskerne understreger, at det kun var en pilotundersøgelse og at der også kan ligge mange psykosociale årsager til grund for kvindernes succes eller fiasko med rygestop, som undersøgelsen ikke har taget højde for.

16 råd: Sådan får du succes med rygestoppet

Mendrek mener dog, at undersøgelsen understreger behovet for at tage højde for kønsforskellen, når man anbefaler rygestop til kvinder.

Rygestop: Menstruation afgør succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce