Rusmiddelsekspert: MDMA tages med livet som indsats

Det er med livet som indsats, når man eksperimenterer med rusmidler, advarer ekspert.

Rusmiddelsekspert: MDMA tages med livet som indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En MDMA-forgiftning kan medføre overophedning af kroppen og i sidste ende døden, advarer ekspert.

Det er med livet som indsats, når man eksperimenterer med rusmidler.

Det er atter blevet bekræftet, efter at en 15-årig dreng fra Haslev natten til torsdag døde efter at have indtaget stoffet MDMA.

Det fortæller Lotte Høgberg, der er farmaceut, ph.d., ved Giftlinjen.

- Når man køber og indtager rusmidler, ved man aldrig præcist, hvilke virksomme stoffer de indeholder, eller hvordan man reagerer på stoffet.

Giftlinjen er en landsdækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp i tilfælde af forgiftning.

Læger og andet sundhedspersonale, der er særligt uddannede inden for forgiftning, svarer telefonerne. Lotte Høgberg er en af dem.

Den 15-årige dreng døde efter 13 dages kamp på grund af de skader, som han fik i forbindelse med indtagelse af en meget stærk udgave af stoffet MDMA, også kendt som ecstasy.

Det var om eftermiddagen 2. februar, at den 15-årige i selskab med en klassekammerat indtog det farlige stof. Om aftenen blev begge dårlige og indlagt akut på Køge Sygehus.

Ret hurtigt stod det klart, at situationen var meget alvorlig, og derfor blev den nu afdøde overflyttet til Rigshospitalets specialister. Drengen blev lagt i kunstigt koma, men hans liv stod altså ikke til at redde.

Foreløbigt er en 17-årig dreng varetægtsfængslet i sagen. Han sigtes for at have solgt det farlige stof og for at have bragt andres liv i fare.

MDMA er en kemisk forkortelse af det oprindelige aktive stof i ecstasy.

- MDMA er et stof, som primært virker stimulerende, og det er blandt andet den del af MDMA's effektbillede, som brugerne søger.

- MDMA's forgiftningsbillede inkluderer et overaktiveret nervesystem, og det kan medføre en overophedning af alle kroppens organer og hjerterytmeforstyrrelser.

- Påvirkningen kan være så kraftig, at organerne begynder at sætte ud, og det kan i sidste ende medføre dødsfald, siger Lotte Høgberg.

Kroppens temperatur kan nå op over 42 grader.

Hvis man oplever, at en person forgiftes af MDMA og reagerer voldsomt, skal man ringe til 112 og følge anvisningerne, fortæller Lotte Høgberg.

FAKTA: MDMA's effekt og bivirkninger
Efter 13 dages kamp er en 15-årig dreng fra Haslev nu død af de skader, som han pådrog sig i forbindelse med indtag af MDMA. Det oplyser familien til TV Øst.

Han tog stoffet sammen med en anden 15-årig dreng. Hændelsen har fået politiet til at advare mod farlige stoffer i omløb.

MDMA er beslægtet med amfetamin og kaldes også for ecstasy.

Læs om MDMA og amfetamin her:

* Det kemiske navn på stoffet ecstasy er MDMA (3,4-metyléndioksymetamfetamin).

* Ecstasy har mange forskellige navne: MDMA, E, Kix, Adam, Ultimate, Herbal ecstasy og Molly.

* Ecstasy blev fremstillet i 1914 i Tyskland som et slankemiddel, men det blev aldrig anvendt til det formål.

* Ecstasy bliver solgt som piller, der varierer meget i udseende.

* Ecstasy har en stimulerende og svagt hallucinogen virkning.

* Amfetamin er et kunstigt fremstillet stof. Det kan indtages som tabletter eller kapsler. Ved hyppig brug af stoffet indtages det også ved brug af injektionssprøjte eller ved snifning.

* Der findes forskellige slags amfetamin. Der er blandt andet også methylamfetamin eller methamfetamin - også kendt under forkortelsen meth - som er et meget kraftigt stof.

* Amfetamin øger aktiviteten i hjernen og kan få brugeren til at føle sig mere vågen og energisk. Det betyder, at man kan opnå et energiniveau, der gør en i stand til at gøre ting i timevis. Virkningen kan vare i nogle timer.

* Amfetamin gør, at man ikke fornemmer kroppens normale træthedssignaler, men man får ikke flere kræfter af stoffet.

* Mange oplever i en amfetaminrus at køre sig selv helt op i præstationer for senere at køre ned, når virkningen af stoffet trapper ned. Denne effekt kan i værste fald føre til en kollaps, som kan få dødelig udgang.

* Man kan blive mere snakkesalig og mere social, men ofte også mere ophidset, aggressiv eller fjendtlig. Desuden kan man have svært ved at styre sine bevægelser. Blodtryk, puls og kropstemperatur øges, og man vil ofte svede mere, end man plejer.

* Man kan spænde i kæben og skærer måske tænder. Eller gentager de samme bevægelser igen og igen.

* Amfetamin kan gøre en afhængig. Man fortsætter måske med at tage amfetamin, selv om man godt ved, at det påvirker ens liv på en dårlig måde.

* Efter rusen kommer en nedtur, hvor brugeren kan føle sig træt, trist og nogle gange paranoid. Nedturene efter en rus kan vare i flere dage, hvor man føler sig sløv, uoplagt og nogle gange deprimeret.

* Langvarig brug kan give en række fysiske og psykiske gener. Det er blandt andet impotens, rystelser, svækket immunsystem, hjertebanken, aggressivitet, kvalme, paranoia, depression og hallucinationer.

* Amfetamin har været brugt som lægemiddel siden 1927. Dengang benyttede man det til behandling af astma og forkølelse.

* Lave doser af et amfetaminlignende stof benyttes stadig i behandlingen af hyperaktivitet, adhd, hos børn og voksne og ved søvnsygdommen narkolepsi.

Kilder: Netstof.dk, sundhed.dk og netdoktor.dk

Rusmiddelsekspert: MDMA tages med livet som indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce