Runesten får vinterfrakke på


Runesten får vinterfrakke på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frostvejr er så hårdt ved den ene af de to runesten i Jelling, at Kulturarvstyrelsen nu bygger en kasse omkring stenen for at sikre den.

Det kolde danske vintervejr giver ikke kun problemer på de danske veje. Den danske kulturarv har det også svært med frostgrader. I Jelling har den ene af de to berømte runesten det nu så dårligt, at Kulturarvsstyrelsen har besluttet at give stenen en vinterfrakke på i form af en beskyttende hvid trækasse.

- Især den lille runesten fra år 955 har det skidt, og det forværres i koldt og fugtigt vejr. Nu håber vi, at en trækasse kan holde fugt fra stenen og dermed mindske skaderne, fortæller arkitekt Jørgen Frandsen fra Kulturarvsstyrelsen.

Kassen er ventileret og malet hvid for at sikre, at temperaturforskellen ikke bliver for stor i forhold til luften udenfor. Til gengæld skal den sørge for at vand ikke trækker ind i stenens sprækker.

En omfattende undersøgelse af stenene har tidligere vist, at stenene er i stor risiko for at blive ødelagt. Vand trænger ind i hulrum i stenene, og i frostvejr fryser vandet og udvider sig, så dele af overfladen med runer risikerer at sprænges af. Hulrummene i stenene bliver stadigt større i takt med, at mineraler vaskes ud af stenene, og især de sider med runer er hårdt medtagne.

Jellingmonumentet er optaget på Unescos liste over enestående verdenskulturarv og regnes for et af Danmarks vigtigste fortidsmonumenter. Kulturarvsstyrelsen har udskrevet en arkitektkonkurrence om at bygge en permanent afskærmning uden om begge runesten, der står på kirkegården i Jelling, og sammen med to enorme gravhøje udgør hele monumentet. 157 arkitekter har givet bud, men først til marts næste år bliver der taget stilling til en varig løsning.

Runesten får vinterfrakke på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce