Rumdirektør i Odense: Kan blive guld værd


Rumdirektør i Odense: Kan blive guld værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Intense dage i ESA's kontrolcenter i Odense, hvor håbet er, at Andreas Mogensens mission smitter både ungdommen og politikerne.

Andreas Mogensen svæver til morgenkonference i nydelige, mørke bukser, matchende strømper, polo-shirt og det imødekommende smil, som kendetegner Danmarks første astronaut.

- Jeg har lige nogle spørgsmål til et par af skemaerne, siger han og holder papirerne foran sig, mens han læser numrene på skemaerne op.

Andreas Mogensen er ved at tage hul på den tredje af otte hæsblæsende arbejdsdage på Den Internationale Rumstation.

Han hænger foran Dannebrogsflaget 415 kilometer ude i verdensrummet, og han hænger også lige der - på skærmen i Den Europæiske Rumfartorganisation ESA's kontrolcenter hos Danish Aerospace Company (DAC) i Odense.

Her sidder specialister klar med assistance, hvis astronauten har spørgsmål til et af de fem forsøg, DAC har ansvar for.

Jorden tier

Reglen er, at Jorden tier, når astronauten kalder. Sådan er det i Houston, i Moskva, i Odense...

- Der er altid morgenkonference og aftenkonference, og så er vi naturligvis ekstra meget på tæerne, når Andreas udfører vores forsøg. Han har en vejledning, men det kan være, han har opklarende spørgsmål, og under vores forsøg, er det vores ansvar at svare på dem, siger Thomas A. E. Andersen, direktør for Danish Aerospace Company.

Spildevand fra rummet

Et af de vigtigste danske forsøg "kom i kassen" lørdag. Da fyldte Andreas Mogensen tre filtre - tre testsæt - med spildevand fra rumstationen og rensede det. De tre testsæt bliver returneret til Jorden med et forsyningsfartøj til november.

- Det vil være en stor, økonomisk fordel at kunne genbruge rumstationens spildevand fremfor at skulle sende frisk vand op.

- Hvis analyserne af prøverne viser, at vi har metoden til at gøre det, så har vi potentialet til et nyt og vigtigt forretningsområde. Det vil dreje sig om mange penge - og vi har jo ikke så mange kunder. Der er ESA og NASA, pointerer Thomas A. E. Andersen.

Han har arbejdet med astronauter gennem årtier, og DAC har lavet rummedicinsk udstyr i årtier, men aldrig har offentlighedens og mediernes opmærksomhed været så heftig som med opsendelsen af Andreas Mogensen.

Thomas A. E. Andersen har siddet som ekspert time efter time i tv-studiet, og han håber, at omtalen af rumforskning og rumfart forplanter og sætter sig hos ungdommen og politikerne.

For selv om DAC-direktøren kan skrive rumfartsingeniør på de stillinger, han slår op, vælter han sig ikke i ansøgere.

- Jeg håber, at opmærksomheden får flere unge mennesker til at interessere sig for naturvidenskab. Jeg håber, de får øjnene op for, hvor spændende, det er. Og så håber jeg selvfølgelig også, at politikerne opdager, at det er en god investering, siger direktøren.

Læs mere i Fyens Stiftstidende tirsdag og på Mitfyn.dk.

Rumdirektør i Odense: Kan blive guld værd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce