Rumænske asylsager hastebehandles


Rumænske asylsager hastebehandles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PARAT: Udlændingestyrelsen er forberedt på rumænsk flygtningestrøm

Fra nytår ophæves visumpligten for rumænske statsborgere, der vil til Danmark.

For at dæmme op for en eventuel strøm af asylansøgere fra Rumænien, er Udlæn-dingestyrelsen klar til at iværksætte den særlige hasteprocedure, så sagerne kan behandles og afgøres inden for en uge. Hvis der vel at mærke er tale om åbenlyst grundløse asylansøgninger.

- Udgangspunktet er, at vi behandler sagerne inden for en uge. Men sagerne bliver selvfølgelig behandlet individuelt, selv om det er meget usandsynligt, at rumænerne opfylder kravene til at få asyl i Danmark, forklarer Anni Fode, der er chef for asylafdelingen i Udlændingestyrelsen.

Ophævelsen af visumpligten for rumænere sker som et led i Schengen-aftalen. I for-året blev visumpligten for bulgarer ophævet. Det gav især problemer i Norge, hvor man hidtil i år har modtaget 897 bulgarske asylansøgninger.

I Danmark har vi kun fået ansøgninger om asyl fra 20 bulgarer i året første ni måneder. De mange ansøgninger i Norge skyldes, at flere bulgarske rejseselskaber henover sommeren reklamerede med, at bulgarer kunne få både arbejde og bedre velfærd hos vore naboer i nord.

Slovakiske problemer

Danmark har tidligere selv haft problemer med større grupper af asylansøger fra Østeuropa.

- Hasteproceduren er indført for at undgå sådanne situationer, som de havde med bulgarerne i Norge, og som vi også selv tidligere har oplevet med specielt slovakker i efter-året 1999 og igen i foråret 2001. Da satte vi massivt ind med den her hasteprocedure og brugte det nødvendige mandskab, så vi kunne behandle sagerne inden for en uge, siger Anni Fode.

I 1999 søgte næsten 1000 slovakker om asyl herhjemme.

- Når vi vælger at hastebehandle ansøgninger, skyldes det, at vi fra starten gerne vil sende et signal til givne lande om, at man ikke skal forvente at kunne få asyl.

Hvis der alligevel kommer en stor gruppe rumænerne, når visumpligten ophæves efter nytår, er Udlændingestyrelsen klar til at sætte ind med oplysningskampagner i de rumænske medier.

- Vi er klar til hurtigt at give en orientering dernede, om hvad reglerne er via Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Rumænien. Og vi vil også tage kontakt til de rumænske myndigheder, hvis der pludseligt opstår en situation, hvor der kommer 100 asylansøgere på én dag. Vi har dog allerede taget kontakt til Rumænien og konstateret, at der ikke er rygter om, at der er store udrejser på vej, fortæller chef for asylafdelingen i Udlændingestyrelsen, Anni Fode.

Det er ikke helt umuligt for rumænere at komme til Danmark. Er man specialist eller tilhører man en bestemt type arbejdskraft, der er mangel på herhjemme, kan man få udstedt en arbejdstilladelse.

Rumænske asylsager hastebehandles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce