I fire dage var Kvickly City i Svendborg lukket på grund af en eller flere rotter, og problemerne med de små gnavere er stigende på Fyn, viser tal fra Naturstyrelsen.

De små mørkebrune og lodne smittespredere bliver flere og flere på Fyn og øerne, og faktisk er antallet af anmeldelser til de fynske kommuner steget med hele 21 procent fra 2010 til 2014. Det viser tal fra Naturstyrelsen.

Forklaringen er, ifølge Peter Weile, som er autoriseret rottebekæmper og i 18 år rådgav de danske kommuner i rottebekæmpelse på vegne af Naturstyrelsen, at vi er blevet dårligere til at bekæmpe rotterne, og at de derfor dukker op flere og flere steder.

Rotterne kan være smittebærere af flere forskellige alvorlige sygdomme, og derfor har man som borger ret til at indberette det til kommunen, hvis man støder på den lille brune gnaver.

Fødevarevirksomheder er paradis

Et af de steder, som rotterne dukker op, selv om vi for alt i verden vil undgå det, er i fødevarevirksomheder.

- Fødevarevirksomheder er som et paradis for rotter, fordi der virkelig er noget at komme efter. Der er både en masse skjulesteder og en masse at æde, fortæller Peter Weile.

Senest i denne uge måtte Kvickly City i Svendborg se sig nødsaget til at lukke hele butikken i fire dage, mens jagten på skadedyret stod på. Lukningen af Kvickly i Svendborg var den tredje lukning af Coop-supermarkeder på blot to uger.

Over hundrede gange optræder ordene rotter eller skadedyr i Fødevarestyrelsens smileyrapporter fra deres kontrolbesøg på Fyn de seneste to år. Det viser en indsigt, som Fyens Stiftstidende har fået hos Fødevarestyrelsen.

Tallet kan være endnu højere, da Fødevarestyrelsens udsendte kontrollanter kan have brugt andre udtryk og termer for skadedyr, som dermed ikke er dukket frem i ordsøgningen.

- Det er især farligt, når rotterne finder vej til fødevarevirksomheder, fordi smitten da potentielt kan sprede sig til flere tusinde. Det ville den ikke på samme måde kunne, hvis en borger mødte en rotte på sit køkkenbord, forklarer Peter Weile, som samtidig påpeger at vi for længst har tabt kampen for at udrydde rotterne totalt.

- Rotten er et kedeligt bekendskab, som har lært at leve i symbiose med os mennesker. Den var ingenting uden os, og vi ville skulle udrydde hele menneskeheden, hvis udryddelsen af rotten skulle lykkes, siger han.

En dråbe rotteurin er nok

Når antallet af rotter er stigende, stiger sandsynligheden og omfanget for menneskers nærkontakt med dem også.

- Der findes en bakterie, som hedder leptospirose i rotters urin, som vi kan blive rigtig syge af, og som faktisk kan slå os ihjel, hvis vi kommer i kontakt med den. En dråbe rotteurin på en finger kan være nok, fortæller Peter Weile.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Rotter standser påskehandel i brugs

Rotter standser påskehandel i brugs

1
Svendborg: Rottelort holder stadig brugs lukket

Svendborg: Rottelort holder stadig brugs lukket

3
Rotter lukker sydfynsk butik

Rotter lukker sydfynsk butik