Nordens Romeo og Julie, Sixten Sparre og Elvira Madigan, ligger begravet på Landet Kirkegård på Tåsinge og tiltrækker hver dag mange besøgende.

Omgivet af idylliske marker og skov og op ad den lille landsbykirke, Landet Kirke, ligger et lille stykke af en af Danmarkshistoriens største kærlighedshistorier.

Det er her, cirkusprinsessen Elvira Madigan og løjtnanten Sixten Sparre ligger begravet, efter de få dage forinden, i slutningen af juli 1889, er fundet døde i Nørreskoven tæt ved. Skudt af Sixten Sparre med hans tjenestepistol.

Cirkusprinsessen og løjtnanten havde forelsket sig i hinanden året forinden, og i juni 1889 stikker de af sammen. De tager til Troense på Tåsinge, hvor de indlogerer sig på et pensionat. De har hverken penge eller fremtidsudsigter, så på en skovtur den 20. juli skyder Sixten først Elvira og derefter sig selv.

Tiltrækker brudepar

Søndag sidst på formiddagen, imens samlesangen og orglet lyder ud igennem kirkens tykke mure, er der flere par henne og kigge på gravene og læse det skilt, der er sat op ved siden af.

Et par i motorcykeltøj, sandsynligvis turister, kigger på gravene hånd i hånd og udveksler et par kys, da de kommer tilbage til motorcyklerne, der holder parkeret bag kirken.

- I sommerperioden kommer der typisk tre-fire busser hver dag, og der kommer også mange enkeltpersoner. Jeg har nærmest ikke været her uden der er nogen henne og kigge, fortæller Johanne E. Fauerskov, der er sognepræst i Bjerryby-Landet pastorat som Landet Kirke hører under.

Selvom der kommer mange turister for at se de berømte gravsten, får kirken som sådan ikke noget ud af gæsterne, da de ikke skal betale entré, men frit kan besøge kirkegården.

- Det er selvfølgelig med til at gøre kirken og Tåsinge synlig, men ellers er det kun udgifter for os, forklarer Johanne E. Fauerskov.

De mange besøgende kommer kun for at se graven, de deltager ikke i gudstjenesterne i kirken, oplyser sognepræsten. Til gengæld oplever hun, at vælger mange at blive gift i Landet Kirke, og efter vielsen lægger nogle brude deres brudebuket på graven.

Gravstenen for det elskende par, der valgte at gå i døden sammen, fordi en fælles fremtid på jorden ikke virkede sandsynlig, er et sted, man bør besøge med sin kæreste eller ægtefælle. Ikke, fordi der som sådan er så meget at se, men mere som en påmindelse om, at man skal huske at give plads til kærligheden, vurderer Fyens.dks udsendte.

Hvad

Elvira Madigan og Sixten Sparres gravsten. Gravstedet er arkitekttegn og indeholder, for uden de to sten, en infotavle og to bænke.

Hvor

Landet Kirkegård, Elvira Madigans Vej 39A, 5700 Svendborg

Hvornår

Alle dage. Gratis entré.

Mere om emnet

Se alle
1
Kan ikke vinke: Fartelefant har mistet snablen

Kan ikke vinke: Fartelefant har mistet snablen

Byens Ø: Et åndehul på Odense Havn

Byens Ø: Et åndehul på Odense Havn

Fynske seværdigheder: Ringe Museum