Rød kritik: Svært at stole på Støjberg som minister

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i endnu et samråd i sag om udvisning af syge asylansøgere.

Rød kritik: Svært at stole på Støjberg som minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Støjberg skal i nyt samråd om syge udlændinge, som muligvis ulovligt har fået afslag på humanitært ophold.

Det er typisk udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) at skyde skylden på sit embedsværk. Hun er ikke til at stole på. Det er rystende, at hun ikke tager sagen mere alvorligt.

Kritikken er hård fra rød blok efter torsdagens samråd om udvisning af syge asylansøgere.

Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, savner en del svar fra udlændinge- og integrationsministeren.

Støjberg kan se frem til endnu et samråd, lyder det fra rød blok, selv om ministeren har erkendt, at der er begået fejl.

- Det er rystende, hvor let hun tilsyneladende tager på så en alvorlig sag, siger hun og tilføjer:

- En sag, hvor hendes ministerium ikke har opdaget, at der er faldet en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger Johanne Schmidt-Nielsen, som tilføjer:

- De fejl kan man dø af.

- Man skulle gerne kunne stole på, at det, der foregår, faktisk er lovligt. Det kan vi ikke længere med Støjberg som minister.

Udlændinge- og Integrationsministeriet vil nu forsøge at finde frem til syv personer, der kan være udsendt af Danmark i strid med en dom fra menneskerettighedsdomstolen, Paposhvili-dommen.

Josephine Fock, Alternativets udlændingeordfører, er heller ikke imponeret over Støjberg.

- Det undrer mig, at hun tager så let på det og skyder skylden på embedsværket.

- Vi kan ikke have et ministerium, som i 13 måneder fører ulovlig praksis. Det skal have konsekvenser, men vi må se på, hvilke konsekvenser det skal være, siger Fock.

Støjbergs ministerium mistænkes for at have givet afslag på humanitært ophold til alvorligt syge udlændinge, selv om en dom fra 13. december 2016 burde have givet anledning til en anden praksis.

I alt er der 11 sager, hvor dommen kan have været relevant, har ministeriet fundet frem til. I de syv af sagerne er de afviste ansøgere sendt ud af Danmark.

Støjberg har undskyldt fejlene med, at ministeriet har meget travlt - blandt andet med regeringens udlændingestramninger.

- Det er bemærkelsesværdigt, at Støjberg ikke anerkender, at hun har et ansvar. Det er altså hende, der er chef for butikken, og vi ved, at der er givet urigtige oplysninger til Folketinget i sagen, siger Fock.

Socialdemokratiet var ikke blandt de røde partier, der havde indkaldt Støjberg i samråd torsdag.

Men indfødsretsordfører Astrid Krag (S) mener i lighed med resten af rød blok, at endnu et samråd i sagen er en nødvendighed.

I weekenden kom det frem, at danske myndigheder sætter udvisningen af afviste asylansøgere med alvorlige sygdomme på pause i fire uger.

FAKTA: Hvad er en humanitær opholdstilladelse?
Udlændinge- og Integrationsministeriet forsøger at finde frem til syv personer, der kan være udsendt af Danmark i strid med en dom fra Menneskerettighedsdomstolen - kaldet Paposhvili-dommen.

Torsdag er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om sagen.

Ministeriet mistænkes for at have givet afslag på humanitært ophold til alvorligt syge udlændinge, selv om en dom fra 13. december 2016 burde have givet anledning til en anden praksis.

I alt er der 11 sager, hvor dommen kan have været relevant, har Støjberg oplyst i et svar til Folketinget kort før samrådet.

Herunder følger fakta om humanitært ophold:

* Hvem kan få humanitær opholdstilladelse?

Humanitært ophold kan gives til en udlænding, som af Udlændingestyrelsen er registreret som asylansøger i Danmark.

* Hvad er betingelserne?

Det er en betingelse, at personen er i en sådan situation, hvor væsentlige hensyn af humanitær karakter er afgørende for at give opholdstilladelse.

Folketinget har besluttet, at området for humanitær opholdstilladelse er snævert. Det skal være undtagelsen, at der gives humanitær opholdstilladelse.

Opholdstilladelse kan blandt andet gives, hvis personen lider af en meget alvorlig behandlingskrævende sygdom. Eller hvis personen risikerer at få en forværring af et alvorligt handicap i hjemlandet.

Ministeriet lægger ved vurderingen navnlig vægt på personens personlige forhold. Herunder om der foreligger en fysisk eller psykisk sygdom af meget alvorlig karakter. Og om der er tale om en familie med mindre børn, der kommer fra et land i krig.

Viser ministeriets undersøgelse, at den nødvendige behandling er tilgængelig i hjemlandet, vil ministeriet som hovedregel afslå ansøgningen om humanitær opholdstilladelse. Den nødvendige behandling er typisk et eller flere præparater.

Kilde: nyidanmark.dk.

Rød kritik: Svært at stole på Støjberg som minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce