Robotter og teknologi skal sikre velfærden i fremtiden, siger både fagforeningen Metal og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V). Men kan en robot i fremtiden overtage ministerens job?

Hvis du forventer en fagforeningsformand, der tordner mod en blå regering eller omvendt, så bliver du skuffet. Nysgerrigheden og enigheden var i centrum, da Cafe Stiften tirsdag forsøgte at få styr på fremtiden.

Det var oså den, Sander Buch Güllich havde forsøgt at få styr på sammen med resten 2. x fra Sct Knuds Gymnasium, der har arbejdet med fremtidens arbejdsmarked i samfundsfag. Nu var de blandt de 70 mennesker, som fulgte debatten mellem følgende tre medlemmer af Disruptionrådet: Den fynske formand for Dansk Metal, Claus Jensen, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Tommy Ahlers, der er iværksætter, pengestærk investor og en del af tv-programmet Løvens Hule. Ahlers har skabt og drevet flere virksomheder og har de rockstar-kvaliteter, der taler til en fynsk gymnasiedreng:

-Jeg drømmer da også om at blive iværksætter og skabe mit eget, hvor jeg er min egen herre, siger Sander Buch Güllich.

Disruptionrådet

Disruptionrådet er nedsat af regeringen og kaldes et partnerskab for Danmarks fremtid.Der er udpeget 32 personer, som foruden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og syv ministre skal beskæftige sig med , hvordan Danmark ruster sig til, at ny teknologi pludselig kan skabe store omvæltninger for ellers succesrige virksomheder og hele brancher med jobtab til følge.

 

Og Tommy Ahlers er et meget godt sted at starte for Sander og andre, der vil have styr på det ustyrlige begreb disruption. Ahlers er ikke bange for robotter, for de tager bare lortearbejdet, som han siger. Han har både disruptet andre og er selv blevet disruptet. Altså forstyrret eller væltet omkuld af nogen, der var smartere og hurtigere.

-Jeg havde et firma, der udviklede et socialt mobilt netværk, som var baseret på Nokia-telefonen og på My Space. Men i løbet af de første to år kom iPhone og Facebook og fjernede grundlaget for min forretning. Der er hele tiden nogen, der har bedre og billigere løsninger. Det nye er, at det sker hurtigere og hurtigere, siger serie-iværksætteren.

Studenterhuen i Netto

Det har den fynske fagforeningsformand, Claus Jensen, for længst fanget, og han er ikke bange for, at robotter skal overtage arbejdspladserne i industrien. Tværtimod.

-Vores mål i Dansk Metal er, at Danmark skal være det mest robotiserede land i verden. Det er i industrien, vi skaber værdierne, og det er nødvendigt med en højere produktivitet, hvis vi skal bevare vores velfærd. Derfor har vi brug for robotterne, siger Claus Jensen.

Men for at de faglærte og de ufaglærte i industrien kan betjene og samarbejde med robotterne, kræver det uddannelse. Claus Jensen er frustreret over, at alt for mange vælger gymnasiet i stedet for at uddannes sig til smede, maskinarbejdere og mekanikere:

-Alt for mange studenter ender med at sætte flåede tomater på hylden i Netto, som han siger.

Det lykkedes ham heller ikke at skubbe sin egen søn i retningen af en faglig uddanelse:

-Han 16 og var begyndt at feste og havde fundet ud af, at det med pigerne også var spændende. Han kunne ikke rigtig se sig selv i en 37 timers arbejdsuge, så han nappede tre år mere af det, han kendte, og gik i gymnasiet, siger Claus Jensen og stiller spørgsmålstegn ved, om et et totalt frit uddannelsesvalg nu også er det rigtige for samfundet.

Og så peger han på, at det ikke ligefrem hjælper, at regeringen lægger op til at spare på netop de faglige uddannelser i sit finanslovsudspil.

Robotminister?

Men ellers er Metal-formanden og beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen(V), rørende enige om, hvad spillereglerne skal være, når robotterne og de nye platformsøkonomier, som vi kender fra Airbnb, hastigt breder sig.

- De nye modeller og teknologien er kommet for at blive, og det skal vi acceptere. Men vi har også en dansk model, som vi skal holde fast i, sagde Troels Lund Poulsen.

Både han og Claus Jensen understregede, at der skal betales skat, og at løn og arbejdsvilkår skal være i orden i den nye type af virksomheder. Det var det, der gik galt med taxa-tjenesten Uber.

Det er nogle af de ting, Disruptionrådet diskuterer og prøver at finde løsninger på. Også selv om udviklingen går så hurtigt, at det nærmest er umuligt.

-Vi vil sikkert opleve, at 50 procent af det, vi snakker om, viser sig at være fuldstændig irrelevant, siger Tommy Ahlers.

Men det tælller, at både arbejdsgivere, fagforeninger, politikere og eksperter er i gang med sammen at forberede sig på det, der kommer. Fremtiden. Det er mere end mange andre lande.

-Jeg håber da, at de vil sidde i nogle disruptionråd i Tyskland og Korea om nogle år og være bange for Danmark, fordi vi er foran, siger Tommy Ahlers.

Fra salen ville Bjarne Hilmersson vide, om en robot ikke ville kunne overtage beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens opgaver, da han alligevel læner sig op af digitale økonomiske modeller.

-Jeg ser ikke, at robotten kommer til at regere samfundet eller kan blive valgt til Folketinget, svarede ministeren.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.