Risiko for brystkræft øges med hvert glas


Risiko for brystkræft øges med hvert glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskning viser ny sammenhæng mellem alkohol og brystkræft. Kræftens Bekæmpelse anbefaler en halvering af Sundhedsstyrelsens 14 genstande om ugen til kvinder.

Et moderat alkoholforbrug, der følger retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, øger risikoen for brystkræft betydeligt, viser ny forskning.

Der er tilstrækkeligt videnskabeligt bevis for, at risikoen for brystkræft stiger med cirka 10 procent for hver gang, man drikker 10 gram alkohol om dagen, fastslå WHO. Det svarer til en lille drink.

Et af de forskningsresultater, der ligger bag WHO's konklusion, kommer fra Kræftens Bekæmpelses projekt "Kost, Kræft og Helbred".

- Vi fandt, at omkring 15 procent af de 4000 årlige tilfælde af brystkræft i Danmark skyldes alkohol. Kunne man få reduceret alkoholindtaget, ville vi virkelig kunne se det på brystkræftstatistikkerne, siger overlæge Anne Tjønneland, Kræftens Bekæmpelse.

Sammenhængen mellem brystkræft og alkohol er iøjnefaldende, fordi det er det helt moderate indtag, der øger risikoen.

- Selv den moderate indtagelse af alkohol, som vi ikke er opmærksomme på som et problem, giver et højere østrogenniveau, og det kan give brystkræft, forklarer Tjønneland.

Sundhedsstyrelsen anbefaler kvinder at drikke højst 14 genstande om ugen, men i lyset af den nye forskning anbefaler Kræftens Bekæmpelse i stedet, at kvinder maksimalt indtager syv genstande om ugen.

Har man i en periode indtaget større mængder alkohol, er det muligt at nedsætte risikoen for kræft ved at skære ned på alkoholindtaget, for så falder østrogenniveauet igen, oplyser Tjønneland.

Der gør ingen forskel, om man vælger at drikke øl, vin eller spiritus. Det er alkoholmængden, der er afgørende.

Risiko for brystkræft øges med hvert glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce