Rigspolitiet frygter mere organiseret kriminalitet


Rigspolitiet frygter mere organiseret kriminalitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RAPPORT: Ny teknologi og globalisering baner vejen, advares der i ny rapport
Organiseret kriminalitet findes herhjemme. Især i rockermiljøerne. Men det er ikke videre udbredt. Det er konklusionen i en rapport fra Rigspolitiet, der har set nærmere på den del af forbrydelserne, der kan beskrives som organiserede.

Men Rigspolitiet advarer i sin rapport om, at moderne teknologi, globalisering og netværksorganisering kan give en større trussel mod Danmark, når det gælder international, organiseret kriminalitet.

Truslen må imødegås med en målrettet politiindsats og med et intensivt samarbejde for at standse den grænseoverskridende kriminalitet, slår Rigspolitiet fast.

Kun et begrænset udsnit af de forbrydelser, der gennemføres i Danmark, lever i øjeblikket op til nogle af de kriterier, der kendetegner den organiserede kriminalitet (se faktaboks).

Rapporten peger på de to dominerende rockergrupper, Hells Angels og Bandidos, som eksempler. Grupperne knyttes til drab, økonomisk kriminalitet, vold og narkoforbrydelser.

Men også andre grupper opererer på den forkerte side af loven med en betydelig grad af organisering og disciplin i bestræbelserne på at skaffe kriminelle indtægter. Gadebander er ifølge Rigspolitiets rapport etableret i flere byer.

De fleste af grupperne samler indvandrerunge, men der findes også bander kun med etnisk danske medlemmer. Ifølge politiet er der eksempler på, at rockerne og gadebanderne samarbejder.

Arbejdsdeling

Rigspolitiets rapport kigger ud over grænserne og konstaterer, at der er en form for arbejdsdeling mellem kriminelle grupper fra de omkringliggende lande.

Polakker har været involveret i rambuktyverier, røverier og narkohandel.

Serbere fra Montenegroområdet har sat sig på heroinindsmugling.

Det samme har albanere.

Libanesere er involveret i kokain- og hashdistribution.

Somaliere har været aktive inden for bedrageri med stjålne kreditkort.

Nigerianere og andre afrikanere sættes i forbindelse med narkosmugling.

Baltiske kriminelle i Danmark har rettet fokus mod prostitution og kvindehandel og mod cigaretsmugling.

Når der ses på kriminali- tetstyper, konstaterer politiet, at hashindsmuglingen tilsyneladende fortsætter med samme styrke som i de foregående år. Hashen kommer typisk til landet i biler eller lastbiler, som oftest fra Holland eller Marokko. Mens gadeprisen gennem mange år har ligget omkring 50 kroner grammet for hash, så er engrosprisen faldet, nogle gange så langt ned som til 10.000 kroner for et kilo hash.

Kokain har politiet sidste år haft flere beslaglæggelser af, så der blev taget i alt 104 kilo mod 14 kilo i 2002. Samtidig er prisen for stoffet faldet, skriver rigspolitiet i sin redegørelse. Også amfetamin er beslaglagt i betydeligt større mængder end tidligere, takket være flere solide fangster af narkobetjentene.

Politiet konkluderer, at den organiserede kriminalitet i Danmark i stigende omfang bygger på samarbejde mellem skiftende partnere inden for forbryderverdenen. For eksempel leverer smuglere i dag ikke kun til én modtager, men ofte til mange forskellige i flere lande. Samtidig har flere danskere bosat sig i udlandet, hvor de kan samarbejde med danske og udenlandske kriminelle grupper.

Rigspolitiet frygter mere organiseret kriminalitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce