Retssag om aktiv dødshjælp: Det kræves anklageren i straf

Den fynske læge Svend Lings har hjulpet over 10 danskere til at dø. Nu har han fået inddraget sin autorisation. Foto: Nils Svalebøg

Retssag om aktiv dødshjælp: Det kræves anklageren i straf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssagen mod to pensionerede læger fra Fyn fortsætter onsdag, hvor såvel anklager som to forsvarere skal redegøre for, hvad de tiltalte skal straffes for, fordi det at hjælpe svært syge mennesker med at dø er forbudt i Danmark.

Hvad skal det koste at hjælpe et alvorligt sygt menneske med at tage sit eget liv? Det er præcis det, Retten i Svendborg skal tage stilling til i sagen mod to pensionerede læger fra Fyn tiltalt for aktiv dødshjælp eller medvirken til aktiv dødshjælp.

Onsdag fortsatte sagen mod de to læger, 77-årige Svend Lings og 83-årige Frits Schjøtt, med såvel anklagerens som de to forsvareres bud på, hvad de to skal straffes for og med, hvis ellers domsmandsretten mener, de skal straffes og ikke frifindes.

Efter at have gennemgået den juridiske historie omkring aktiv dødshjælp tilbage til straffeloven vedtaget i 1866 remsede anklager Kirsten Flummer de få sager op, som domstolene tidligere er kommet frem til. Der var tale om sager om hjælp til selvmord mellem familiemedlemmer og nære venner.

- De få afgørelser, der er i denne slags sager, handler om personer med nære relationer. En far og en søn, gode venner, og følelserne er med i spil, sagde Kirsten Flummer.

Men anklageren finder i denne sag mod de to pensionerede læger ingen formildende omstændigheder. For lægerne havde modsat de eksempler, hun havde taget med af tidligere sager, ikke nære relationer til dem, der er omhandlet i sagen og som har taget deres eget liv.

- Når uddannede læger, som godt nok er gået på pension, hjælper folk med at tage livet af sig selv skal det koste mindst fire måneder pr. styk, sagde Kirsten Flummer.

Det vil betyde fire måneder til Frits Schjøtt, som kun er tiltalt i ét forhold, og 12 måneder til Svend Lings, som er tiltalt for tre forhold, hvis retten skal følge anklagerens krav om straf.

Svend Lings forsvarer, advokat Hanne Rahbæk, mener, der bør ske frifindelse og ellers kun medvirken i meget lille grad, hvor en straf skal udmåles i dage og gjort betinget.

Blandt andet mener forsvareren ikke, at der er skygge af bevis for, at Svend Lings skulle have sendt medicin til en kendt brilledesigner i Aarhus. Hun fremhævede også en række formildende omstændigheder, blandt andet at ingen af de afdødes familier har været årsag til retssagen, men at det alene er et myndighedsanliggende.

Hun nævnte også, at der ikke er noget læge-patient-forhold mellem Svend Lings og de afdøde, fordi Svend Lings var frataget sin autorisation som læge, ligesom når han udtalte sig meget direkte i radio og tv om aktiv dødshjælp var det for at holde den etiske debat i gang.

Den 83-årige Frits Schjøtts forsvarer, Birgitte Kirkegaard, mente, hendes klient højst skulle have en straf på 14 dages betinget fængsel for medvirken til aktiv dødshjælp ved at have udskrevet en recept på medicinen til en svært syg mand, som i øvrigt ikke døde af det, fordi han kom under behandling.

Uanset hvad falder der først dom om en uge ved Retten i Svendborg. Det sker den 26. september klokken 13, men uden et retsmøde. Dommen vil fremgå af rettens hjemmeside.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-04, ligesom du har mulighed for at chatte med Livslinjen.

Retssag om aktiv dødshjælp: Det kræves anklageren i straf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce