Rektor har glemt central samtale i Penkowa-sag


Rektor har glemt central samtale i Penkowa-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rektor Ralf Hemmingsen hævder at have talt med central person om Penkowas rotteforsøg, men husker ikke hvem.

Ralf Hemmingsen er rektor på Københavns Universitet (KU), og et sted i hans hjerne gemmer sig svaret på et helt centralt spørgsmål i den straffesag, som i øjeblikket verserer mod den tidligere stjernehjerneforsker Milena Penkowa.

Tirsdag sidder Hemmingsen i vidneskranken i Københavns Byret, hvor Penkowa er anklaget for dokumentfalsk. Men rektors hukommelse har et hul.

Han har godt nok en erindring om en telefonsamtale med en tidligere forskningsansvarlig hos firmaet RRRC, som har bekræftet, at firmaet har samarbejdet med Penkowa.

Men hvem personen er, og hvordan han fik kontakt med vedkommende, det svar findes ikke længere i hans hukommelse

- Det er beklageligt, at der ikke er noget referat af den samtale, lyder det fra Ralf Hemmingsen i retten.

Selve straffesagen handler ikke om, hvad der er tilgængeligt i Hemmingsens hjerne, men om hjernen hos mindst 600 rotter, som måske slet ikke findes. Det er i hvert fald det spørgsmålstegn, der er rejst om Penkowas forskning.

Tilbage i 2003 fremviste Penkowa via sin daværende advokat nogle dokumenter over for dekanatet på Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på KU - dengang var Hemmingsen dekan for fakultetet.

Dokumenterne beviste ikke, at de omdiskuterede rotteforsøg havde fundet sted, men ifølge Hemmingsen sandsynliggjorde de det.

- Hvis det ikke var blevet sandsynliggjort dengang, så var sagen blevet indberettet til UVVU. Det er der ingen tvivl om, fortæller Hemmingsen.

UVVU står for Udvalgende vedrørende Videnskabelig Uredelighed - en statslig instans, der skal afgøre, hvorvidt forskeres arbejde er i orden eller ej. UVVU har for nylig frikendt Penkowa i sagen, som sidenhen blev indklaget.

Det er anklagemyndighedens påstand, at Penkowa tilbage i 2003 forfalskede dokumenter, netop fordi hun ville undgå en sag hos UVVU.

Den mystiske person hos RRRC, som altså skulle kende til de omstridte rotteforsøg, ville efter alt at dømme have været et vigtigt vidne i sagen, idet personen muligvis ville have kunnet kaste lys over dokumenternes ægthed.

Når anklager Susanne Bitsch fra Københavns Politi og forsvarsadvokat Kåre Pihlmann i næste uge skal procedere i sagen, vil denne mystiske person formentlig komme til at spille en central rolle. Ikke mindst hos Pihlmann.

Spørgsmål bliver antageligt, om oplysningerne fra Hemmingsen kan så tilpas meget tvivl om Penkowas skyld, så domsmandsretten vælger at frifinde hende.

Proceduren finder sted tirsdag i næste uge, og derefter vil der falde dom. Datoen for dommen er endnu ikke fastsat.

Rektor har glemt central samtale i Penkowa-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce