Rektor: Giv højere SU til studerende, der starter tidligt


Rektor: Giv højere SU til studerende, der starter tidligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GULEROD: Jo yngre man er ved studiestart, desto højere SU, foreslår rektor for Syddansk Universitet. Han advarer mod kortere specialetid som foreslået af S

En økonomisk gulerod i form af højere SU til studerende, der starter tidligt på en videregående uddannelse, vil få danske unge hurtigere gennem uddannelsesystemet.

Det siger rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet som reaktion på Socialdemokraternes bud på, hvordan man kan få nedbragt gennemsnitsalderen for de danske kandidater.

I dag er hver tredje kandidat fra de videregående uddannelser over 30 år, og det er alt for meget, mener Socialdemokraterne.

Det er rektor Jens Oddershede principielt enig i. Men han tvivler på, at partiets løsningsforslag er de rette. Blandt andet mener han, at forslaget om en specialeperiode på maksimalt seks måneder vil betyde en reel sænkelse af niveauet på en række uddannelser.

- Der er sket en del, siden Frank Jensen gik på universitetet. Så selv om problemet stadig eksisterer, så er det ikke så stort mere, siger Jens Oddershede.

Han mener heller ikke, at der er meget at hente på at skære i de studerendes ferie, da de fleste især i specialetiden studerer på fuld kraft.

Fri adgang i dag

At give fri adgang til de videregående uddannelser indtil et år efter afsluttet ungdomsuddannelse er en udmærket plan - som dog i vid udstrækning allerede eksisterer i dag, hvis det vel at mærke er fri adgang til en studieplads et sted i Danmark og ikke nødvendigvis i en bestemt by, der er tale om.

- En stor del af adgangsbegrænsningen i dag skyldes jo, at de unge vælger by fremfor studium, når de søger ind. Derfor er fri adgang ikke nødvendigvis løsningen, siger Jens Oddershede.

Han mener, at politikerne bør sætte kikkerten for det andet øje og se på uddannelsesstøtten som en måde at få de studerende tidligere i gang på.

- Man er nødt til at tage midler i brug, som virkelig motiverer dem. Man kan jo f.eks. lade størrelsen på SUen afhænge af, hvornår man starter, altså en økonomisk gulerod, siger Jens Oddershede.

Ifølge ham bruger Danmark flere penge på studiestøtte end på offentlig finansieret forskning, nemlig henholdsvis en procent og 0,7 procent af BNP.

Rektor for Københavns Universitet, Linda Nielsen, som også er formand for de 12 universitetsrektorer i Danmark, er enig med Socialdemokraterne i, at de studerende skal tidligere i gang, og at specialetiden skal ned.

Hun finder generelt S-planen "spændende", ligesom hun mener, at hendes rektorkollegas forslag om differentieret SU er en overvejelse værd.

De 12 rektorer skal have møde i dag og vil her tage en første drøftelse af forslagene.

Rektor: Giv højere SU til studerende, der starter tidligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce