Rekordhøjt tal: Fyn fylder lærerværelser igen

Der mangler folk foran tavlerne i landets folkeskoler, men på Fyn ser et stort kuld lærere nu ud til at være på vej. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Rekordhøjt tal: Fyn fylder lærerværelser igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tiden efter den seneste skolereform og lærerlockouten var der et fald i antallet af ansøgninger til UCL's læreruddannelse. Nu er billedet vendt, og Fyn imødekommer lærermanglen bedre end i resten af landet.

Der blev kastet med "snebolde" af papir, sunget fællessange, drøftet pædagogiske problemstillinger og taget imod af borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da University College Lillebælt tirsdag åbnede festsalen for et nyt hold studerende på de pædagogisk-samfundsfaglige uddannelser.

En del af gruppen var med til at sætte rekord. For blandt de nye var 102 lærerstuderende. Det er bemærkelsesværdigt, fordi det bringer UCL's læreruddannelse op på 419 optagne over det seneste år. Det sker efter en årrække, hvor unges interesse for lærerfaget ellers har været lav. I 2014 optog UCL eksempelvis 168 på studiet.

For siden skolereformen trådte i kraft i netop 2014, fulgte en periode, hvor UCL ikke optog nær så mange som normalt. Vicedirektør ved uddannelsesstedet, Charlotte Høy Worm, husker tydeligt, hvordan reformen rykkede ved ansøgertallene.

- Og i det hele taget gjorde det noget ved interessen for professionen, kunne man mærke. Den var dalende. Omtalen af det at være lærer var ikke just positiv. Det fik nok betydning. Vi kunne i hvert fald se, at det generelt blev mindre attraktivt. Men det er vi ovre nu, konstaterer hun.

Det er første gang, UCL har et hold kommende lærere på vinterstart. Og efterspørgslen har levet op til forhåbningerne. 102 er begyndt fra februar, og sammenlagt med de 317, der startede i sommer, har UCL aldrig optaget flere på et år.

Så mange har UCL optaget på læreruddannelsen
2013, sommerstart: 2242014, sommerstart: 168

2015, sommerstart: 207

2016, sommerstart: 237

2017, sommerstart: 283 (317 med efteroptag)

2018, vinterstart: 102
Det er igen blevet populært at undervise de yngste på Fyn. UCL oplever en stor stigning i antallet af lærerstuderende. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix
Det er igen blevet populært at undervise de yngste på Fyn. UCL oplever en stor stigning i antallet af lærerstuderende. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix

Reformen har sat sig

Charlotte Høy Worm ser flere årsager til de mange ansøgninger. Vicedirektøren peger på UCL's nye campus-faciliteter, Odenses udvikling som by og den lave ledighed blandt folkeskolelærerne.

Men først og fremmest vurderer hun, at skolereformen ikke længere udgør en afgørende negativ faktor for de unge læreraspiranter:

- Ting tager tid. Så fra at noget er nyt og en voldsom forandring, til at det lander i en fornuftig form og man kan se, at det er meningsfuldt, der går noget tid, siger Charlotte Høy Worm.

- Der er ikke den samme bekymring nu i forhold til, hvordan det er at arbejde som folkeskolelærer efter denne her reform. Og så ny er den jo ikke længere. Den har nogle år på bagen. Så det hele er faldet til ro på en måde, fortsætter hun.

Hjælper på lærermanglen

Kommunernes Landsforening konkluderede i en rapport fra januar, at der er "omfattende rekrutteringsudfordringer" landet over, når det kommer til folkeskolelærere. Der mangler simpelthen undervisere. Her passer de mange fynske lærerstuderende som fod i hose.

Udviklingen på Fyn adskiller sig fra resten af landet, hvor der generelt var et fald i optaget på læreruddannelserne, da institutionerne i sommer startede nye hold.

På UCL glæder de sig da også over udviklingen. Både fordi, at UCL kan hjælpe med at fylde op på lærerværelserne rundt omkring. Men også fordi, at institutionen i en årrække har haft et mål om at optage 400 studerende på lærerstudiet årligt. Når man regner sommerens efteroptag med, er det nu lykkedes.

- Det betyder, at vi kommer til at kunne lave en bedre læreruddannelse. For læreruddannelsen er sammensat af en bred fagrække. Jeg tror, at vi har 14 fag, og hvis vi har for få studerende at udbyde så mange fag til, så bliver det ikke bæredygtigt, siger Charlotte Høy Worm.

Også på Fyns uddannelse for friskolelærere, Den frie lærerskole i Ollerup, oplever de øget interesse fra de unge. Flere søger ind hvert år for tiden, fortæller forstander Ole Pedersen. Også her sørger man altså for, at Fyn leverer sin del af de lærere, der for fremtiden skal fylde de tomme pladser bag landets katedre.

Rekordhøjt tal: Fyn fylder lærerværelser igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce