Regnen drillede Fogh, der mistede styringen

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og Venstres politiske ordfører Inger Støjberg tog imod pressen under partiets sommergruppemøde på Gl. Avernæs i Ebberup.
Foto: Morten Schärfe

Regnen drillede Fogh, der mistede styringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fogh brugte Venstres sommergruppemøde i går til at dreje fokus væk fra udlændingedebat og kalde DF's EU-linje for uansvarlig

Alt var næsten som det plejede til Venstres årlige sommergruppemøde i går.

Omgivelserne ved Gl. Avernæs Kursuscenter på Vestfyn var smukke, folketingspolitikere og ministre var solbrune og i afslappet humør og den obligatoriske eftermiddagsløbetur med formanden for de friske var på programmet.

Alligevel gik tingene ikke helt som planlagt.

For det første måtte det fint opstillede arrangement til ære for pressemødet fluks hives indendøre på grund af massiv regn.

Så i stedet for grønne plæner og den solbeskinnede fjord som baggrund for statsministeren, måtte tv-billederne sendes fra et lille halvmørkt værelse, hvor journalister og kamerafolk sad på nakken af hinanden.

Foghs styrepind

For det andet måtte statsminister Anders Fogh Rasmussen sande, at det i år var sværere for ham at sætte sin egen dagsorden og dermed fortrænge sommerens polemik om udlændingepolitikken, som især Berlingske Tidende har kørt.

Også selvom han var gået behændigt uden om Berlingske Tidende med det obligatoriske sommerinterview og i stedet havde doneret regeringens efterårsplaner til Politiken og Jyllands-Posten.

Som afløser for den aflyste afstemning om EU-forbeholdene vil regeringen blandt andet bruge krudtet på en lønkommission, et arbejdsmarkedsudspil som eventuelt vil pille ved dagpengeperioden, og en plan for at gøre landbruget grønnere.

Normalt vil statsministeren nemt kunne rydde dagsordenen med den type forslag, men på trods af at han ikke nævnte EU og udlændingepolitik med et ord i sit oplæg til journalisterne - kom pressemødet stort set ikke til at handle om andet.

Klaps til DF

Om hvordan han konkret har tænkt sig at overbevise EU om, at det ikke fremover bør være muligt at få familiesammenføring med en, som ikke har lovligt ophold i Europa, sådan som den nylige dom fra EF-domstolen ellers har åbnet for. Om hvordan den danske udlændingepolitik i det hele taget skal tolkes fremover i forhold til de lempeligere EU-regler?

Anders Fogh Rasmussen forsikrede, at Danmark ikke vil ignorere dommen fra EU, sådan som Dansk Folkeparti ellers har foreslået. Det kaldte han useriøst.

- Det er et nemt budskab at gå ud med for Dansk Folkeparti. Ingen ansvarlig regering kan få sig selv til at sige, at man bare skal trodse, hvad domstolen har sagt. Så det er ikke et råd, der kan bruges til noget som helst, slog han tilbage.

Til gengæld fremhævede statsministeren gentagne gange, at et land har mulighed for at indføre egne foranstaltninger mod snyd og svindel, og at regeringens jurister er i fuld gang med at se på, hvordan den danske udlændingepolitik kan fastholdes uden at kollidere med EU's regler om fri bevægelighed.

- Jeg tager ikke sorgerne på forskud, men jeg kan forsikre om, at regeringen vil udvise rettidig omhu, så hvis vi føler, at der er noget på vej, som kunne genere Danmark, tager vi os af det i god tid, lød den lidet konkrete forsikring fra statsministerens side.

Selv om statsministeren tørt konstaterede, at der er andet i livet end udlændingepolitik, kan han være sikker på, at emnet også vil forfølge ham i dag, hvor Venstre afholder sit længe planlagte EU-træf.

Regnen drillede Fogh, der mistede styringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce