Regionsrådsformand: Spareplan kan opleves som forringelse

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V).
Foto: Peter Leth-Larsen

Regionsrådsformand: Spareplan kan opleves som forringelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stephanie Lose (V) vil endnu ikke tage stilling til, hvilke dele af sparekataloget for 2016, hun vil bakke op om. Regionsrådsformanden mener ikke, at der bliver tale om forringelser i behandlingskvaliteten, men måske i servicekvaliteten.

Skal lukningen af fødeafdeling og akutmodtagelse i Svendborg fremskydes? Er det sygehuset i Nyborg, Middelfart, Give eller Tønder, der skal lukke?

Måske det hele og i hvert fald store dele af dele af det sparekatalog for 2016, som embedsværket i Region Syddanmark fredag formiddag præsenterede for politikerne.

De har selv udstukket rammerne, og derfor ligger det fast, at der bliver tale om målrettede besparelser frem for "grønthøster-metoden", der blev brugt, sidst regionen skulle spare.

Regionsrådsformanden selv vil ikke fortælle, hvilke dele af sparekataloget, hun selv finder mest spiselige - og uspiselige - før det har været i høring.

- Men det er den rigtige måde at spare på. Med "grønthøstermetoden" skulle vi have bedt de ansatte på sygehusene lave det samme med færre ressourcer. Derfor synes jeg, det er mere ansvarligt, at vi tager et ansvar og peger på, hvor der kan spares, uden at det går ud over kvaliteten i behandlingen, siger hun.

Behov for at spare

Hvordan det så kan lade sig gøre, at eksempelvis Svendborg Sygehus skal kunne lukke fødeafsnit og skadestue fem-seks år før, det var meningen, har hun en forklaring på.

- Det kan lade sig gøre, fordi det ikke kun handler om bygninger. Det har været en forudsætning for overhovedet at kunne få Nyt OUH, og nu har vi så fået et konkret forslag til at fremrykke det, der alligevel skal ske, fordi der faktisk er plads til aktiviteterne på det eksisterende OUH, siger hun.

Men hvorfor har man så ikke bare gjort det forlængst?

- Jeg lægger ikke skjul på, at det skyldes et behov for at spare, og jeg synes ikke alt sammen er lige spiseligt, Men vi er også nødt til at tage den opgave på os at finde de penge, der mangler.

Så det er en forringelse for patienterne?

- Ikke nødvendigvis en forringelse af behandlingen, men hvis der er nogle, der får længere til behandling end nu, kan det godt opleves som en serviceforringelse, siger hun.

Dyr medicin og smal økonomiaftale

Sparekataloget er et resultat af budgettet for 2016, der indeholder en besparelse på 200 millioner kroner på sundhedsområdet - heraf 187 millioner på det somatiske område. Resten på administration.

Det er primært stigende udgifter til ny, dyr medicin og en smal økonomisk aftale mellem regeringen og Danske Regioner, der presser økonomien.


Sparekataloget skal nu i høring, inden et endeligt katalog offentliggøres 6. april. 25. april vedtager politikerne så det endelige sparekatalog, og det træder i kraft løbende frem mod 2017.

Regionsrådsformand: Spareplan kan opleves som forringelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce