Trafik- og Byggestyrelsen fortolker taxilovgivningen på en måde, der skaber en ulig konkurrence i forhold til lægevagtskørsel. Det mener politikerne i Region Syddanmark, som har bedt Danske Regioner tage sagen op med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Som Fyens.dk tidligere har beskrevet, vandt Dan Taxi i december sidste år udbuddet om at transportere lægevagter i hele Region Syddanmark. Det skete på trods af, at Dan Taxis bud var to millioner kroner dyrere end det billigste bud, som blev afgivet af SIM Lægevagtskørsel.

Det dyrere bud vandt ifølge Region Syddanmark, fordi Trafik- og Byggestyrelsen fortolker taxilovgivningen sådan, at virksomheder med en såkaldt limousinebevilling kun kan foretage lægevagtskørsel, såfremt der ikke er indkommet tilbud fra virksomheder med taxabevilling.

Denne tolkning af taxiloven skævvrider konkurrencen, mener formanden for Sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark, Tage Petersen (V)

- Denne sag illustrerer rigtig godt, hvorfor Trafik- og Byggestyrelsens fortolkning ikke holder i praksis. Vi er bundet på hænder og fødder og får dermed aldrig mulighed for at vælge det mest hensigtsmæssige tilbud. Det skaber på ingen måde konkurrence og underminerer hele idéen med et udbud, siger han.

På et regionsrådsmøde mandag besluttede et flertal i regionsrådet derfor at bede Danske Regioner om at rejse problematikken med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Kun Socialdemokratiet stemte imod forslaget.

- Det gjorde vi, fordi man på Christiansborg allerede er i gang med at kigge på lovgivningen i forhold til taxi- og limousinekørsel, og det vil vi gerne afvente, siger regionrådsmedlem og medlem af Sundhedssamordningsudvalget William Jensen (S):

- Men vi mener også, at taxivognmænd i yderområder skal have en mulighed for at få denne form for kørsel, ellers frygter vi, at landsbytaxierne forsvinder, fordi de ikke økonomisk kan få det til at køre rundt.

Prøver at slippe udenom

Hos Sim Lægevagtskørsel, som stadig har lægevagtskørslen frem til 1. februar, giver talsmand for chaufførerne Gert Broxgaard ikke meget for, at regionspolitikerne nu rejser sagen hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- De (politikerne, red.) prøver bare at slippe udenom. Der er ikke tale om en tolkning af loven, men en vejledende udtalelse, og den behøver man ikke at følge. De er ikke tvunget til noget som helst. Det virker mere som om, de vil dække over en fadæse, siger han.

Tage Petersen mener dog, at det ville have være ulovligt, hvis ikke regionen havde fulgte Trafik- og Byggestyrelsens anbefaling:

- Vi har haft kammeradvokaten til at hjælpe med at vurdere det, så vi mente det, ville være direkte ulovligt, hvis ikke vi fulgte den, siger han.

Gert Broxgaard har sammen med sin kolleger fra Sim Lægevagtskørsel klaget over, at Region Syddanmark valgte at give udbuddet til Dan Taxi. Klagen handler dog ikke om tolkning af taxiloven.

- Vi mener simpelhen ikke, at Dan Taxis tilbud opfylder betingelserne. Der er tale om et adminstrationskontor, derfor skulle de have budt som et konsortium, og det har de ikke gjort. Vi mener derfor, at kontrakten mellem regionen og Dan Taxi er ugyldig, siger han.

Gert Broxgaard forventer at få svar på klagen i løbet af februar.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.