Regionspolitikere om Nyt OUH-udbud: Prisforskel giver utryg og uønsket situation

Op til den seneste valgkamp gav de to nye spidskandidater Villy Søvndal (SF) og Morten Weiss-Pedersen (K) hinanden hånd på at rydde op i regionen. Nu er de begge betænkelige ved situationen omkring byggeriet af Nyt OUH. Arkivfoto.

Regionspolitikere om Nyt OUH-udbud: Prisforskel giver utryg og uønsket situation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere partier i regionsrådet er utrygge ved situationen, efter at Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn har afdækket, at politikerne reelt kun kunne vælge et italienske konsortium til at stå for Nyt OUH's to største byggeopgaver. Italienerne var de eneste, der var billige nok.

Flere regionsrådsmedlemmer i Region Syddanmark er utrygge eller betænkelige ved den situation, man er tvunget ud i i forbindelse med byggeriet af Nyt OUH.

Som Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn kunne fortælle onsdag, var kun det italienske vinderbud på supersygehusets to største byggeopgaver en mulighed. Økonomien i de to andre tilbud blev betegnet som umulige og urealistiske, og derfor kan det være svært at finde alternativer, hvis de kommende måneders optimeringsproces ikke resulterer i en endelig aftale med det italienske konsortium CMB/Itinera.

Morten Weiss-Pedersen (K) undrer sig over, at anerkendte, nordiske entreprenører er så meget dyrere end det italienske konsortium.

- Jeg havde været meget mere tryg ved, at der havde været et fjerde tilbud, der lå prismæssigt tættere på. Nu må vi forsøge at kontrollere, at vi får det, der er aftalt, men det er utrygt, at der er så stor forskel på priserne, siger han.

Prisen på Nyt OUH
Nyt OUH har en fastlagt økonomisk ramme på 6,3 milliarder kroner. Vidensaksen samt behandlings- og sengeafsnit var de to første opgaver, som blev udbudt samlet sidste år. I december blev italienske CMB/Itinera udpeget som vinder af udbuddet. De to opgaver koster 2,8 milliarder kroner af byggesummen.

Næste udbud er allerede i gang og omfatter de fire klyngeområder med en byggepris på 1,6 milliarder kroner. Her er det italienske konsortium også i spil sammen med to andre ansøgere.

Vanskelig situation

Morten Weiss-Pedersen frygter, at regionen kan stå "i en meget vanskelig - for ikke at sige katastrofal - situation", hvis det italienske konsortium springer i målet og ikke vil påtage sig opgaven alligevel.

Skulle det ske, vil ansvaret i sidste ende være politikernes, erkender han, samt de rådgivere, regionen har lyttet til. Han håber dog ikke, det bliver nødvendigt at skulle placere et ansvar.

- Jeg er optimist, men falder samarbejdet med italienerne på gulvet, må vi jo se, hvad vi så kan få for pengene. Det risikerer i så fald at blive et meget mindre sygehus, end det der er lagt op til. Så worst case scenario er skræmmende. Det må jeg sige.

På den gode side har i hvert fald et af de italienske firmaer i konsortiet erfaringer med store sygehusbyggerier, men Morten Weiss-Pedersen frygter alligevel, at det italienske bud kan være et forsøg på at give så skarp en pris, at man efterfølgende er nødt til at hente pengene ind på ekstraordinære opgaver.

Mast op i en krog

Villy Søvndal (SF) mener heller ikke, det er en ønskelig situation, at der reelt kun er én mulig totalentreprenør til opgaven, mens man i princippet stadig forhandler om byggeriet.

- I det, der stadig er en konkurrencesituation, ville det være en fordel med flere mulige kandidater. Derfor er vi også nødt til at få afsluttet forløbet og være ekstremt påpasselige med ikke at ende i en situation, hvor vi bliver mast op i en krog af en leverandør, som står tilbage med alle kortene på hånden. Det er en risiko i en situation, hvor der kun er én reel ansøger, siger han.

Derfor er der god grund til, at regionsrådet følger processen tæt, men han ønsker ikke at spå om regionens muligheder, skulle samarbejdet med CMB/Itinera falde på gulvet.

- Jeg vil ikke ud i hvis og hvis. Det afgørende nu er at fastholde italienerne i at få det her til at falde på plads. Så må vi se, hvordan det udvikler sig, siger han.

Efter planen skal den endelige kontrakt for vidensaksen samt behandlings- og sengeafsnit underskrives i begyndelsen af efteråret.

Regionspolitikere om Nyt OUH-udbud: Prisforskel giver utryg og uønsket situation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce