Regionsdirektør Jane Kraglund peger på, at de store lønstigninger blandt andet skyldes, at direktørerne har fået mere at lave

Lønstigninger på næsten 40 procent til sygehusdirektører siden 2007. Hvorfor?

- Der er flere ting i det. Det er ikke kun en lønudvikling for sygehuscheferne. Resten af personalet har jo også fået en lønudvikling, men det er rigtigt, at der har været en større lønudvikling hos sygehuscheferne i forhold til det øvrige personale. Det skyldes flere ting. Der er færre af dem og de har fået andre funktionsområder. På det fynske område har man lagt ledelserne sammen i Odense og Svendborg og nedlægger samtidigt alle centerchefstillingerne på det gamle OUH. Så der ligger nogle strukturændringer inden i det, som har en forklaringseffekt i forhold til lønnen. Når man får dobbelt så meget at lave, så synes man jo, at man skal have mere i løn.

Er du bevidst om, at Region Syddanmark er den region, der med afstand giver mest i løn til sygehuscheferne?

- Det ved jeg jo så nu, når du siger det. Jeg har ikke kigget på det. Men det er selvfølgelig noget af det, som man skal være opmærksom på, at der skal være en sammenlignelighed på tværs af regionerne. Nu ved jeg jo heller ikke, hvor stor en forskel, der er på det. Men når man forhandler løn, prøver man som regel at kigge på, hvordan lønniveauet er andre steder. Og hvis der er for markante forskelle, er det selvfølgelig også noget af det, man skal have sig for øje fremadrettet.

Jeg har kigget konkret på det. I Region Syddanmark tjener sygehuscheferne i gennemsnit 126.000 kroner om måneden inklusiv pension, mens sygehuscheferne i Midtjylland tjener 104.000 kroner. Er det ikke en stor forskel?

- Det er det selvfølgelig, når du spørger, som du gør, men inden jeg farer ud og siger, at vi skal gøre et eller andet, så er jeg jo nødt til at se på, hvad det er for nogle stillinger, der får hvilken løn og hvordan opgavesammensætningen er. Det kommer jo også an på, om man arbejder på nøjagtig samme måde eller om der ligger nogle funktioner andre sted. Det har jeg simpelthen ikke indblik i. Men det er klart, at man skal være opmærksom på, at den løn man skal have skal passe til de opgaver, man får. Og der er også noget, der hedder udbud og efterspørgsel på de her stillinger. Det skal man også være klar over.

Både sygehuschefer, overlæger og læger tjener mere i Syddanmark end i Midtjylland, mens sygeplejersker og sosu-assistenter modsat tjener mindre. Hvad tænker du om det?

- Jeg tænker, at når man får sådan nogle tal slynget i hovedet, så skal man interessere sig for, om der er nogle forklaringer på det. I Region Midt og Region Syd har vi historisk set haft svært ved at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft. Det har de også i Region Midtjylland, men der kan alligevel godt være nogle forskelle der. Og nogle gange er man nødt til at anvende løn som rekrutteringsmiddel. Det ved jeg, man historisk set har gjort på nogle af vores sygehuse.

Der er efterhånden blevet gennemført mange spareøvelser på de forskellige sygehuse. Skurrer det i dine ører, at sygehuscheferne på samme tid er steget så meget i løn?

- Der, hvor man laver et hop, er jo i forbindelse med ledelsesomlægningen, der sker i 2008 eller 2009, hvor sygehuscheferne får større opgaver.

Men kan du forstå, hvis der er medarbejdere på sygehusene, som måske kan blive lidt misundelige, når de kan se, at topfolkene har fået så store lønstigninger, mens de har skullet nøjes med en del mindre?

- Ja, men det er jo også sådan, at hvis man går ind og lægger stillinger sammen og laver jobudvikling for medarbejdere og ledere på et andet niveau, så laver man også lønforhandlinger der. Og giver nogle tillæg, hvis man har nogle væsentlige indhold i jobindholdet. Men de forsvinder bare lidt i statistikken, fordi der er så mange af dem. Men det er klart, at når man giver lederne løn, så skal det passe til de opgaver, der er. Det er jo ikke nogle små stillinger, de har. Det er store institutioner, som de har ansvaret for at lede og nogle store budgetter.

Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet kalder lønudviklingen for "ubehøvlet selvbetjening". Hvad gør I for at sikre, at lønnen ikke stiger unaturligt meget, når chefer forhandler løn med andre chefer?

- Man forhandler jo tit løn med folk, man er tæt på. Sådan foregår det jo også på den almindelige afdeling på et sygehus. Ellers tror jeg faktisk ikke, at man ville få de rigtige diskussioner frem. Men hvis man synes, at det er for tæt på, har vi mulighed for at løfte det op hos Danske Regioner. De fleste forhandler jo heller ikke løn selv. Det gør organisationerne for dem, og det er de faktisk rigtigt dygtige til, vil jeg så sige. For lederne har man forhandlingen med Djøf, og det er en meget stærk forhandlingspartner.

I er på udkig efter tre nye direktører til topledelsen, hvilket måske igen kan føre til, at der skal findes nye sygehusdirektører. Har I overvejet om man i den forbindelse skulle få kigget på lønniveauet?

- Vi har i hvert fald ikke nogen interesse i at få et højere lønniveau, end det vi har. Men når vi sidder i en forhandling, kigger vi selvfølgelig på, hvad de andre gør.

Har du så i de forbindelse tænkt dig at kigge lidt nærmere på, hvorfor der er så stor forskel i forhold til sygehuschefernes lønninger i Midtjylland?

- Det kan jeg jo alene gøre, når vi skal ud og rekruttere nye folk. Der er jeg selvfølgelig interesseret i at få de rigtige til den rigtige pris. Det er klart. Der ligger ikke nogen dagsorden om, at prisen skal være højere end nødvendigt. Det skal den ikke.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
5
Læsere om lønstigninger i regionen: - Dyre kransekagefigurer

Læsere om lønstigninger i regionen: - Dyre kransekagefigurer

37
126.000 kroner om måneden: Sygehuschefer har holdt lønfest

126.000 kroner om måneden: Sygehuschefer har holdt lønfest

14
- Kun i helt særlige tilfælde: Politikere vil have færre luksuskontrakter

- Kun i helt særlige tilfælde: Politikere vil have færre luksuskontrakter