Regionerne lever på lånt tid - fem ting vi lærte af Venstres sæsonstart


Regionerne lever på lånt tid - fem ting vi lærte af Venstres sæsonstart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Partierne begynder en ny politisk sæson, når de på deres sommergruppemøder fortæller, hvad de vil fokusere på i efteråret. Fredag var det statsministerpartiet Venstres tur. Her er, hvad vi lærte af deres sæsonstart:

1. Lars Løkke er i hopla
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sugede alt lyset til sig, da han sammen med gruppeformand Karen Ellemann og politisk ordfører Britt Bager holdt pressemøde med udsigt over havnen i Aarhus. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I løbet af sommerferien fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tillagt sig et ikke helt pletfrit fuldskæg. Det var væk, da han mødte skarp op til sit partis sommergruppemøde. Han håndterede pressen og kameraerne med overskud, masser af smil og lystige bemærkninger.

Efter en tumultarisk valgperiode med konstante slagsmål internt i blå blok malede han et billede af et lykkeligt samarbejde med Dansk Folkeparti og tre regeringspartier, der havde det så godt med hinanden, at de kommer til at gå til valg sammen.

Attituden blev garneret med stikpiller til den røde blok, hvor der er flere partiledere, som vil være statsminister, end der er partiledere, som vil pege på Mette Frederiksen (S). Selv stod han i solen og labbede al opmærksomhed i sig i en grad, så gruppeformand Karen Ellemann, til højre for ham, kun fik lov til at introducere Lars Løkke, mens politisk ordfører Britt Bager, til venstre for ham, slet ikke blev tildelt ordet.

2. Regionerne - som vi kender dem - lever på lånt tid

Alle partierne omkring Venstre vil nedlægge regionerne, og til oktober kommer regeringen med et sundhedsudspil, der kommer til at få alvorlige konsekvenser for netop regionerne. Lars Løkke Rasmussen lagde op til en gennemgribende ændring af strukturen på sundhedsområdet og var ikke afvisende over for, at det kan komme til at betyde døden for regionerne.

Hvad regionerne kan være helt sikre på er, at regeringens udspil som minimum kommer til at strippe dem for væsentlige opgaver. Han lagde vægt på, at borgere skal kunne føle større nærhed til systemet, og at sygehusene skal arbejde meget tættere sammen med kommunerne. Og at forskelle i sundhedsbehandlingen alt efter om, man bor i den ene eller anden ende af landet, skal udraderes.

3. Erhvervsuddannelserne kan glæde sig

Færre unge skal blive studenter og i stedet gå efter at blive håndværkere. Det bliver hovedformålet med et erhvervsuddannelsesudspil, der kommer i september.

Løkke sagde, at han vil sørge for, at de unge får øjnene op for de gode muligheder for job, videreuddannelse og potentialet for at blive selvstændig på området.

4. Venstre vil være med på klimadagsordenen

Alle partier har forberedt sig på, at klimaet bliver et væsentligt omdrejningspunkt i den kommende valgkamp. Og for Venstre bliver det også en af topprioriteterne i efteråret.

Lars Løkke kaldte de menneskeskabte klimaforandringer den største globale udfordring af alle, mens den eneste konkrete trussel, han pegede på, var flygtningestrømme. Og den varme sommer har mindet alle danskere om den udfordring, sagde han.

Lige nu er regeringen ved at forberede et udspil på området, som vil indeholde tiltag i forhold til elbiler, grøn, kollektiv transport, boligmaterialer, der vil kunne opsuge og lagre CO2, kødproduktionen i landbruget og madspild.

5. Konflikten mellem København og provinsen dør ikke ud

Hen mod enden af denne valgperiode har Venstre fået et internt oprør blandt folketingsmedlemmer valgt i København, der er godt og grundigt trætte af, at fokus i en lang række politiske sager er rettet mod provinsen. Ifølge kilder i regeringen har ledelsen oprøret under kontrol, men partiets boligordfører Martin Geertsen og tidligere kulturborgmester i København valgte alligevel at gå i Jyllands-Posten samme dag som Venstres pressemøde og piske partiledelsen for at overse København i dens forsøg på at rette op på manglende vælgertilslutning i Jylland.

Det fik ikke Lars Løkke Rasmussen til at skælde Geertsen ud, da det blev bragt op på pressemødet. I stedet sagde statsministeren, at han skam ikke har glemt København, fordi han hver morgen vågner i sin lejlighed i Nyhavn, slår altandørene op og tænker: "Hvor er her dog dejligt!".

Og så benyttede han ellers lejligheden til at kritisere København for ikke at være god nok til f.eks. at tiltrække turister.

Regionerne lever på lånt tid - fem ting vi lærte af Venstres sæsonstart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce