For første gang siden regionernes dannelse har politikere fra Region Syddanmark i 2015 været på studieture for mere end en million kroner ekskl. moms. - Det handler om at finde balancen, siger ekspert.

Politikere fra Region Syddanmark har aldrig før rejst så meget eller brugt så stort et beløb på betalte studieture som i 2015.

Syv gange har politikere været på studieture sidste år, og to gange er turen gået over Atlanterhavet til først Canada og siden Silicon Valley i USA, hvor politikerne har søgt inspiration til nye løsninger på sundhedsområdet og innovation.

Alt i alt vil regionen have brugt omkring 1,2 millioner kroner eksklusiv moms på studieturene i 2015, hvis udgifterne for årets to sidste ture bliver som budgetteret. Det viser en aktindsigt i politikernes rejseudgifter.

De penge er dog godt givet ud, mener regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der betragter det som en fornøjelsestur. Hvis vi ikke tror, at vi kan få noget med hjem, der giver mening, så er der ikke nogen grund til at tage ud.

Budgettet til årets sidste rejse til Silicon Valley blev i løbet af efteråret skåret kraftigt ned fra 34.000 kroner pr. deltager til et budget på 19.241 kroner pr. deltager. Hvis budgettet holder vil turen dog stadig være den dyreste i regionens historie. Ifølge ekspeditionsleder og gruppeformand for Socialdemokraterne, Karsten Uno Petersen, kom der dog flere helt konkret ting ud af turen.

- Vi fik blandt andet lavet en aftale med mangemillionæren Shomin Ghose, der gerne ville fungere som en slags ambassadør for os i forhold til at hjælpe os med at få skaffet venturekapital. Han vil også være med til at starte en konference op i løbet af året, siger han.

Få overblikket: Det har rejserne kostet

Bevæg musen over kortet og se hvor politikerne er rejst hen. Klik på prikkerne og få oplysninger om, hvad rejsen har kostet.

Det handler om balance

Roger Buch, forskningschef fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, peger på, at studieturene har flere forskellige funktioner, hvor inspirationen kun er en enkelt del.

- På den ene side handler det om inspiration og i nogle tilfælde om at få afkræftet nogle af de løsninger, der ser smarte ud, så man ikke begår nogle dumheder. Men der er bestemt også et element af frynsgode over det, siger Roger Buch.

Han mener dog ikke, at politikerne skal droppe studieturene, selvom de kan give anledning til kritik.

- I takt med at man sparer og skærer i den offentlige service, bliver det selvfølgelig sværere at overbevise vælgerne om, at det er en god idé, at politikerne i det hele taget rejser på studieture. Det handler om at finde balancen og holde sig fra at komme ud i ekstremerne. Man skal ikke hele tiden rejse meget langt og meget dyrt. På den ande side kommer der heller ikke så meget godt ud af, hvis man helt dropper turene.

Læs mere i Fyens Stiftstidende tirsdag.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
1
Læsernes dom: - Nedlæg regionerne

Læsernes dom: - Nedlæg regionerne

6
Lose om studieture: - Det skal give mening

Lose om studieture: - Det skal give mening

Psykiatri og p-hus i op til seks etager