Regeringsanalyse: 28.000 familier lever i parallelsamfund

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emill Ammitzbøll-Bille (LA) står i spidsen for regeringens kamp mod parallelsamfund. Han anser det for et stort problem, at 74.000 personer vurderes at leve isoleret fra samfundet.

Regeringsanalyse: 28.000 familier lever i parallelsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilliden i det danske samfund sættes under pres, når store grupper lever isoleret, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Rundt omkring i Danmark lever grupper af ikke-vestlige indvandrere isoleret i boligområder, hvor få går på arbejde, hvor der ikke tales dansk og hvor man i sin fritid kun møder andre personer med udenlandsk oprindelse.

Det billede tegnes i en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Den kommer forud for, at regeringen inden længe vil præsentere sit udspil til et opgør med parallelsamfund.

Og et parallelsamfund er ikke nødvendigvis bare et af de 22 boligområder, der står på regeringens eksisterende ghettoliste. Parallelsamfundene findes mange andre steder i Danmark, når analysen frem til.

Alt i alt vurderes det, med en vis usikkerhed, at cirka 28.000 familier med ikke-vestlig baggrund lever så isoleret fra det omgivende samfund, at de kan siges at bo i et parallelsamfund.

Det svarer til 74.000 personer.

- Det er et stort problem, at der er så mange, der både fysisk og mentalt lever adskilt fra det danske samfund, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

- Det er vigtigt, at vi bevarer den gensidige tillid i det danske samfund. Og ikke har grupper, der lever separeret med arbejdsløshed og kriminalitet til følge.

Ammitzbøll-Bille står i spidsen for at udarbejde regeringens kommende udspil til et opgør med parallelsamfundene.

Det var hovedemnet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt sin nytårstale. Og det er således noget af det, der står allerøverst på regeringens dagsorden.

Det er dog langtfra første gang, at en regering blæser til kamp mod parallelsamfund eller ghettoer. Efter hvad Ritzau har kunnet tælle sig frem til, vil udspillet være nummer seks af sin art siden 1994.

Men ifølge Simon Emil Ammitzbøll-Bille skal det ikke bare være endnu en ghettoplan i rækken.

- Vi er nødt til at gribe ind med en række initiativer. Helt fra de små børn i daginstitutionerne og skolerne til arbejdsmarkedet og boligpolitikken, siger han.

De nærmere løsningsforslag i regeringens plan kan han ikke løfte sløret for endnu. Til gengæld er han ikke i tvivl om, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis politikerne ikke løser problemerne.

- Konsekvensen, hvis man ikke griber ind, er at regningen for de danske skatteydere bliver større. Men også at det danske tillidssamfund risikere at blive sat under pres, fordi der er folk, der ikke er en del af fællesskabet.

FAKTA: 74.000 skønnes at leve i parallelsamfund
Der findes ikke nogen entydig definition på, hvad det vil sige at leve i et parallelsamfund.

Men Økonomi- og Indenrigsministeriet opstiller i en ny analyse en række indikatorer for, hvornår familier med ikke-vestlig baggrund kan siges at leve så isoleret fra det omgivende samfund, at det kan kaldes et parallelsamfund.

Her er ministeriets opgørelse på baggrund af registerdata fra 2014:

* 34 procent af indbyggerne i Danmark med ikke-vestlig baggrund bor i et alment boligområde, hvor mindst 25 procent har ikke-vestlig baggrund.

* 19 procent af børnene på et til fire år med ikke-vestlig baggrund er ikke i dagtilbud.

* 40 procent af børnene med ikke-vestlig baggrund, der er indskrevet i daginstitution, går i en institution, hvor mindst 25 procent har ikke-vestlig baggrund.

* 42 procent af skolebørnene med ikke-vestlig baggrund går på en skole, hvor mindst 25 procent har ikke-vestlig baggrund.

* To procent af børn på 12-14 år med ikke-vestlig baggrund er i løbet af et år sigtet efter straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven.

* Fem procent af de unge på 15-29 år med ikke-vestlig baggrund er i løbet af et år dømt efter straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven.

* 10 procent af de unge på 16-29 år med ikke-vestlig baggrund er inaktive i den forstand, at de i løbet af seks måneder hverken er i uddannelse, ordinær eller støttet beskæftigelse.

* 22 procent af de voksne på 22-59 år med ikke-vestlig baggrund var hverken i ordinær beskæftigelse, fleksjob eller uddannelse i mindst fire ud af fem år i perioden 2010-2014.

Det, at man lever op til en af indikatorerne, betyder ifølge analysen ikke, at man som familie lever i et parallelsamfund. Men jo flere indikatorer, en familie lever op til, jo større er risikoen for, at den lever isoleret fra det omgivende samfund, lyder logikken.

* Analysen viser, at cirka 11.000 familier er berørt af mindst tre af de otte indikatorer.

* Dertil kommer cirka 17.000 små familier på en til tre personer, der er berørt af to forskellige indikatorer.

* Altså er der i alt 28.000 familier, der kan siges at leve i parallelsamfund, vurderes det. Det skal ses i forhold til, at der ifølge analysen var cirka 180.000 familier med ikke-vestlig baggrund i Danmark, opgjort 1. januar 2015.

* De 28.000 familier omfatter 74.000 personer.

* 44 procent af alle med somalisk oprindelse og 41 procent af alle med libanesisk oprindelse vurderes at leve i et parallelsamfund.

Kilde: Analysen "Parallelsamfund i Danmark" udgivet af Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Regeringsanalyse: 28.000 familier lever i parallelsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce