Regeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftale


Regeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark skal fortsat være en del af Dublin-aftalen, lyder det i et notat, selvom statsministeren er bekymret.

Dublin-forordning eller ej? Fælles EU-asylpolitik eller ej?

En flygtningestrøm ind over de danske grænser har sat asyl- og flygtningepolitik i toppen af regeringens dagsorden, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ifølge Jyllands-Posten bekymret for, at Danmark mister herredømmet over sin egen udlændingepolitik.

Han frygter, at Danmark enten bliver tvunget ind i de kommende flygtningekvoter, eller at vi må forlade Dublin-samarbejdet, hvilket med stor sandsynlighed vil gøre Danmark til asylmagnet i Europa.

En række kilder bekræfter Løkkes bekymring over for Jyllands-Posten forud for de kommende måneders storpolitiske opgør i Europa om flygtningestrømmen.

Statsministeren har ved flere lejligheder gjort det klart, at Danmark på grund af retsforbeholdet hverken skal eller vil tage del i EU-planen om en kvotefordeling af 160.000 flygtninge og migranter i Europa.

Men trods bekymringerne vil regeringen forsøge at holde Danmark i den såkaldte Dublin-forordning, som udgør selve rammen for EU's mere permanente omfordeling af flygtninge, skriver Politiken.

Af et notat, der udstikker regeringens linje forud for mandagens EU-møde, fremgår det sort på hvidt, at regeringen lægger "stor vægt på at forblive en del af Dublin-systemet".

Danmark er en del af Dublin-forordningen gennem en parallelaftale, som betyder, at Danmark kan sende flygtninge tilbage til andre EU-lande.

Men systemet er reelt brudt sammen og skal udbygges. Derfor skal Danmark beslutte, om man skal tilslutte sig en mere omsiggribende model, eller om samarbejdet helt skal ophøre.

- Ifølge parallelaftalen skal Danmark give meddelelse til Kommissionen, hvorvidt Danmark agter at gennemføre forordningsændringen. Sker dette ikke inden for angivne tidsfrister, betragtes parallelaftalen om Danmarks deltagelse i Dublin- og Eurodac-forordningerne som opsagt, står der ifølge Politiken og Jyllands-Posten i notatet.

Ifølge EU-ekspert Marlene Wind vil et exit fra forordningen virke som en magnet for menneskesmuglere.

- Hvis vi ikke er med i Dublin-samarbejdet, vil det gøre os til et fristed for menneskesmuglere, siger Wind, som dog tilføjer, at det er for tidligt at fastslå, hvor de politiske forhandlinger ender.

Regeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce