Regeringen pønser på at flytte vagthunde

Ombudsmanden, Statsrevisorerne og Rigsrevisionen vil få sværere arbejdsbetingelser, hvis de flyttes langt væk fra Christiansborg, mener formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen. Her ses Statsrevisorernes formand Peder Larsen. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix

Regeringen pønser på at flytte vagthunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat skal flyttes ud af København, foreslår de tre regeringspartier.

Udflytning: Folketinget bliver, hvor det er. Men Folketingets uafhængige institutioner, der holder øje med offentlige myndigheder og statens regnskaber, kan ryge med i næste runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Det mener Venstre, Liberal Alliance og Konservative, hvis tre gruppeformænd har sendt et fælles brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Det skriver DR Nyheder, der er kommet i besiddelse af brevet.

I brevet opfordrer Søren Gade (V), Mette Abildgaard (K) og Leif Mikkelsen (LA) til, at Folketinget overvejer at placere dele af institutionerne "uden for de større byområder".

Her lyder det også, at der i Folketinget er en "stigende forståelse af og en bred opbakning til en bedre balance i placeringen af statslige arbejdspladser".

Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat hører alle under Folketinget og har tilsammen omkring 380 ansatte.

Modsat udflytningerne af de statslige arbejdspladser, der var en regeringsbeslutning, er en udflytning af job i Folketingets institutioner ikke noget, som regeringen kan beslutte.

Dansk Folkeparti støtter dog forslaget, siger finansordfører René Christensen til Ritzau.

Magtens vagthunde
Folketingets Ombudsmand er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder.

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget og er en del af den parlamentariske kontrol med statens finanser i Danmark.

Statsrevisorerne er seks politikere, der er udpeget af Folketingets partier. De er valgt for en fireårs periode uafhængigt af folketingsvalg. De mødes en gang om måneden (bortset fra juli).

Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.

Det er også Statsrevisorerne, som udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater.

Kilder: Ombudsmanden, Statsrevisorerne, Rigsrevisionen

Er det 1. april...?

Anderledes skeptisk er professor i statskundskab Hanne Foss Hansen.

- Man skulle tro, at det var 1. april. Hvis dette er et reelt forslag, kan jeg ikke andet end at tolke det som, at regeringen har et ønske om at stække Folketingets vigtige vagthund, siger hun i en mail til Ritzau.

Rigsrevisionen er i sit arbejde helt afhængig af at have en umiddelbar adgang til ministerierne, mener hun.

- Så længe ministeriernes departementer er lokaliseret i København, bør Rigsrevisionen også være det, siger hun.

Folketingets Præsidium er i øjeblikket i gang med at undersøge de juridiske problemstillinger ved en udflytning.

Ifølge professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen er der i princippet ingen jura til hinder for at flytte de tre institutioner.

Det kan dog være på kant med grundloven at flytte Statsrevisorerne, da de i modsætning til Ombudsmanden og Rigsrevisionen udtrykkeligt er nævnt i grundloven.

- På den måde kan man argumentere for, at de også er en del af Folketinget i modsætning til Ombudsmanden og Rigsrevisionen, som udtrykkeligt er selvstændige myndigheder.

- Og i Grundloven står der, at Folketinget skal "træde sammen på det sted, hvor regeringen har sit sæde", påpeger Jørgen Albæk Jensen.

Folketingets institutioner har 383 ansatte
Folketingets institutioner" refererer til institutionerne Ombudsmanden, Statsrevisorerne og Rigsrevisionen.

1) Cirka 110 medarbejdere er ansat ved Folketingets Ombudsmand. Denne person, i øjeblikket Jørgen Steen Sørensen, er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmandsloven fastsætter rammerne for ombudsmandens arbejde.

2) I Rigsrevisionen er der ansat knap 270 medarbejdere. Rigsrevisionens øverste chef er rigsrevisor, i øjeblikket Lone Strøm, hvis ansvar og opgaver er beskrevet i rigsrevisorloven.

3) Ifølge grundlovens § 47 er det Statsrevisorernes opgave at revidere statens regnskab. Her står det beskrevet, at Folketinget vælger et antal revisorer, i øjeblikket seks. Statsrevisorernes Sekretariatet har tre ansatte.

Kilder: Folketinget, Ombudsmanden, Statsrevisorerne, Rigsrevisionen

Møde 28. februar

Regeringspartiernes brev skal behandles på et møde i Folketingets Præsidium den 28. februar.

Ombudsmand Jørgen Steen Jørgensen har over for Ritzau ingen kommentarer til politikernes opfordring om udflytning.

Også rigsrevisor Lone Strøm og formand for Statsrevisorerne Peder Larsen bekræfter, at de er orienteret om brevet. Men ingen af dem ønsker at kommentere.

Mette Abildgaard skriver på Twitter, at det omtalte brev ikke nævner konkrete institutioner eller en tidshorisont.

- Der opfordres til at gøre sig overvejelser af respekt for det brede folketingsflertal, der er bag udflytninger. Men Folketingets kontrolmuligheder skal naturligvis være 100 procent intakte, skriver hun.

Regeringen pønser på at flytte vagthunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce