Regeringen går uden om Fyn: De fynske skove er uinteressante

Skovene på Fyn er ofte ikke gamle nok og inderholder derfor ikke særlig mange forskellige plante- og dyrearter. Billedet er fra Otterup Byskov. Foto: Vibeke Volder

Regeringen går uden om Fyn: De fynske skove er uinteressante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som en del af regeringens Naturpakke skal der udlægges mere urørt skov i Danmark. Bare ikke på Fyn, for de fynske skove scorer lavest på naturkapitalen. Det siger Danmarks Naturfredningsforening.

Regeringen realiserer nu et løfte i Naturpakken fra 2016. Naturstyrelsen har netop påbegyndt arbejdet med, at der på statens arealer skal udlægges yderligere 10.000 hektar urørte skove helt uden træproduktion samt 3.300 hektar skov til biodiversitetsformål. På et kort kan man se, hvor de udvalgte skove kommer til at ligge, og Fyn er det eneste sted i landet, hvor der ikke er en eneste skov, som kvalificerer sig til projektet.

En af grundene er, at projektet omfatter offentlige skove og ikke private. Og langt de fleste skove på Fyn er privatejede. Dertil kommer, at de fynske skove ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke er særligt interessante i denne sammenhæng, og det er der flere grunde til, forklarer Nora Skjernaa Hansen. Hun rådgiver om skovpolitik hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Man har kigget på størrelsen af skovene, hvor der skal være mulighed for fri udvikling af området. Og så skal skovene helst være gamle og forskelligartede, og der skal være truede dyre- og plantearter, så de kan få mulighed for at overleve på lang sigt.

Naturpakken
Regeringens Naturpakke handler om at styrke biodiversiteten i Danmark - biodiversitet betyder variation i den levende natur.Naturpakken indeholder indsatser på seks områder:

Biodiversitetsskov

Videreførte naturindsatser

Natur og biodiversitet

Bynatur og friluftsliv

Det åbne land og landmanden som naturforvalter

Moderne naturforvaltning og afbureaukratisering.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.
Også størrelsen på de fynske skove spilder ind. De fleste er for små til at komme i betragtning til at blive urørte skovområder. Billedet er fra Otterup Byskov. Foto: Vibeke Volder
Også størrelsen på de fynske skove spilder ind. De fleste er for små til at komme i betragtning til at blive urørte skovområder. Billedet er fra Otterup Byskov. Foto: Vibeke Volder

God landbrugsjord

Landbruget fylder også en stor del i begrundelsen for, at de fynske skove ikke er at finde i Naturpakken.

- Der er god landbrugsjord på Fyn. Fynsk landbrug drives forholdsvist intensivt, og det tager plads og kvalitet fra naturen, siger Nora Hansen.

Dermed ikke sagt at Fyn ikke er fin, forklarer hun.

- Der er fine steder med bakket terræn og mange områder, som ligger lige ud til vandet og derfor er flotte. Men det er bare ikke sådan nogle parametre, som indgår i det her.

Naturstyrelsen har i alt udpeget 45 områder til urørt skov og anden biodiversitetsskov. 2. februar - i næste uge - skal områderne sendes i høring, som varer otte uger.

Du kan komme med forslag

Hvis man eksempelvis bor på Fyn, og man kender til en skov, som, man synes, er helt fantastisk, så kan man fra 2. februar og otte uger frem gøre opmærksom på, hvilke andre områder som kunne være interessante at få med.

- Eksperterne vil jo gerne lytte til folks input, men jeg tror ikke, de rykker så meget ved det nu. Måske hvis man har forslag til eller viden om, hvor grænserne skal gå ved de forskellige skovarealer. Men ellers ikke, siger Nora Hansen.

Grunden til, at hun ikke tror, man kan rykke særlig meget ved at komme med nye forslag, er, at analysen og dermed udvælgelsen af skovområderne er udarbejdet på et usædvanligt godt datagrundlag.

- Vi har for nylig fået en hel masse data over statslige skove. Det er data over truede arter, der er eksempelvis en særlig PhD om emnet og atlasundersøgelser om svampe i Danmark. Til sammenligning er der meget mindre viden om private skove, forklarer Nora Hansen.

Danmark har via FN's naturmål tilsluttet sig, at 17 procent af landarealet skal sikres en særlig beskyttelse for at sikre klodens biodiversitet. Med disse 45 skovområder kommer Danmark op på 3,5 procent.

- Så der er et stykke vej endnu, siger Nora Hansen.

Regeringen går uden om Fyn: De fynske skove er uinteressante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce