Regeringen bliver rappere i replikken


Regeringen bliver rappere i replikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TIMING: Danmarks nye regering sender klare signaler om den forestående valgkamp
Da Svend Auken i fjor fejrede sin 60-års fødselsdag, bad stiftsidende den store socialdemokrat udpege en ung politiker, der som han kunne sælge den politiske vare fra en talerstol med ildhu og humor.

Svend Auken pegede blandt andet på Venstres finansordfører, Kristian Jensen.

I dag er Venstres unge håb skatteminister, og den borgerlige regering har ikke stået stærkere siden regeringstidens første guldår. Anders Fogh Rasmussen trak rokaden ud i en uendelighed - med god grund. Ingen kan kalde rokaden et tegn på rådvildhed, når landbrugsministeren skal eksporteres til Bruxelles. Med undskyldningen på plads risikerer Anders Fogh Rasmussen ikke at ende som Poul Nyrup, der rokerede sin regering længere ned i et hul mod slutningen af sin statsministertid.

I stedet står regeringen stærkere på fire fronter.

Kristian Jensen bliver regeringens yngste minister, og sammen med den hidtidige socialordfører Eva Kjer Hansen (V) kan han sælge billetter. Skatteområdet er tungt i Danmark, men Kristian Jensen jonglerer med økonomi med en lethed, som gør sig godt i en valgkamp. Fogh satser tydeligvis på at give skatteområdet en hovedrolle til den tid.

Connie Hedegaard (K) er et scoop i Miljøministeriet. DR-værten er både troværdig og veltalende. To superlativer, der aldrig klæbede til hendes forgænger Hans Christian Schmidt. Det bliver betydeligt sværere for oppositionen at udstille regeringen som miljøbarbarisk.

Det er en overraskelse, at den populære socialminister Henriette Kjær (K) bliver udsat for noget, der ligner en degradering. Gevinsten er til gengæld, at hun som familie- og forbrugsminister kan skabe ny opmærksomhed om to områder, befolkningen lægger stor vægt på. Lige så vigtigt er det dog, at hun samtidig overtager en del af erhvervsminister Bendt Bendtsens mammutministerium. Det giver den konservative partileder luft til at gøre sig mere synlig frem mod et valg.

Flygtningeminister Bertel Haarder bliver også minister for udviklingsbistand. Nu bliver det lettere for regeringen at sælge budskabet om, at de rigtige stakler ikke er de flygtninge, vi afviser, men dem, der ikke engang har råd til at rejse herop. Bertel Haarder og regeringen får således et mere mildt ansigt.

Og det er formentlig hele pointen med rokaden. Med det nye hold får regeringen en mere blød og rund profil.

Kvinderne er ofte blevet kaldt Anders Fogh Rasmussens akilleshæl. Nu sender han en spadseredragt til den jakkesæt-dominerede EU-kommission, og i regeringen viser han en ældre mand med mave til udgangen, mens han lukker en 39-årig kvinde og et kvindeligt tv-ikon ind.

I det store hele er Connie Hedegaards politiske comeback dagens overraskelse. Hun forlod en mere end lovende politisk karriere for at afsøge andre sider af sig selv. Efter en glorværdig karriere i journalistikken får hun nøglerne til et ministerium, hvor ministeren kommer til at gå på glødende kul i den kommende valgkamp. Oppositionen ulmer allerede ved at fremstille regeringens strukturreform som et gigantisk tilbageskridt for miljøkontrollen.

Oppositionen kan dog først og fremmest glæde sig over én ting, som alle andre blot må undre sig over: Regeringens mest kritiserede ministre overlever. I Kirkeministeriet kan Tove Fergo buldre videre. Afgående miljøminister Hans Christian Smidt har så småt opbygget et image som svinebaronernes ven - en skygge, der følger efter ham over til Fødevareministeriet.

Regeringen bliver rappere i replikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce