Danmark har ytringsfrihed. Derfor blander regeringen sig ikke i Susanne Biers film "Hævneren" efter Sudans protest, siger udenrigsminister Per Stig Møller.
Sudan får intet ud af sin note til Udenrigsministeriet med protest over, at filminstruktør Susanne Bier optager filmen "Hævneren" i Kenya og Danmark med udgangspunkt i krigen i Sudans vestlige Darfur-region.

Det fremgår af den note, som Udenrigsministeriet onsdag sender til Sudan, oplyser udenrigsminister Per Stig Møller (K).

- Udenrigsministeriet svarer, at der er kunstnerisk frihed og ytringsfrihed i Danmark. Vi forsvarer, hvad der er lovligt i Danmark. Det skal andre ikke blande sig i, siger han.

Sudans udenrigsministerium kalder filmoptagelsen "antimuslimsk" og "racistisk" og ser filmen i sammenhæng med den udskældte film "Fitna" af den hollandske politiker Geert Wilders samt Muhammed-tegningerne.

Men Udenrigsministeriet har ikke fået negative reaktioner fra andre muslimske lande eller samlet sin særlige krisestab som under Muhammed-krisen, siger Per Stig Møller.

- Vi har ytringsfrihed i Danmark. Så kan nogen blive sure over kunstneriske ytringer, men det må vi tage med. Hvis vi siger, at vi tør ikke at gøre dét eller det, så udhuler vi vores friheder, siger udenrigsministeren.

Han understreger, at han ikke kender filmen, som er ved at blive optaget.

Per Stig Møller har selv besøgt Darfur-regionen og undrer sig over Sudans reaktion.

- Man kan motivfortolke på mange måder. Der er da ikke noget som helst forgjort i at skildre forhold for flygtninge. Normalt ville man være glad, fordi der kan opstå en træthed i verden, som bliver vækket gennem det kunstneriske udtryk, når man ser livet i en flygtningelejr gennem en film, siger Per Stig Møller.

Mere om emnet

Se alle

Bier: Min film har intet religiøst indhold

Zentropa afviser racisme-anklage mod film

Dansk film skaber muslimsk røre