Regering sylter landdistriktsudvalg

Brian Mikkelsen, erhvervsminister, har ikke holdt et eneste møde med Det rådgivende udvalg på landdistriktsområdet. Og det har hans forgænger på posten, Troels Lund Poulsen, heller ikke. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Regering sylter landdistriktsudvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen har ikke holdt et eneste møde med dets rådgivende udvalg for landdistrikter.Ministeren bliver nu kaldt i samråd om sagen.

Flere medlemmer af regeringens rådgivende udvalg for landdistrikter har helt glemt, at det overhovedet eksisterer.

Udvalget, der blev nedsat i 2005 af daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), skal rådgive de skiftende regeringer om, hvordan Danmark ser ud fra provinsen, men siden Venstre-regeringen kom til i 2015 og senere blev udvidet med Konservative og Liberal Alliance, er udvalget ikke blevet brugt en eneste gang. Sidste møde var i november 2014.

Udvalget består af organisationer som Landdistrikternes Fællesråd, Landbrug og Fødevarer, Friluftsrådet og De Samvirkende Købmænd. Formand for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, husker slet ikke udvalget. Og i Friluftrådet siger direktør Jan Ejlsted:

- Jeg kender ikke til det udvalg, men jeg har også blot været direktør siden februar 2015.

Men i Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug og Fødevarer husker de godt udvalget. Og de forstår ikke, hvorfor regeringen har puttet det i en syltekrukke. De to organisationer har sammen skrevet et frustreret brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

 

Det rådgivende udvalg på landdistriktsområdet
Rådgivende Udvalg på Landdistriktsområdet består af repræsentanter fra følgende organisationer:Danske Regioner, De Samvirkende Købmænd, Friluftsrådet, Landbrug & Fødevarer, Landdistrikternes Fællesråd, LO, Sammenslutningen af Danske Småøer, Dansk Arbejdsgiverforening, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Dansk Erhverv.

Udvalget holdt sidst møde 27. november 2014 under den Helle Thorning Schmidt-ledede SR-regering. Ministeren på området var dengang minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S). 

Udvalget blev oprettet af daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og det afløse det, der hed Landdistriktgruppen.

Formålet med udvalget var i ifølge udgivelsen "Dansk landdistriktspolitik i nyere tid" fra Københavns Universitet,  "at sikre, at landdistriktspolitikken blev opfattet som en bred politik og sikre et samarbejde med de øvrige relevante ministerier."

 

Nye ideer prøves af

- At regeringen har valgt ikke at holde et eneste møde med udvalget, fortæller os jo, at det ikke er noget, der ligger ret langt fremme, når der skal prioriteres i landdistriktspolitikken. Det er ellers et udvalg, der på god vis kan give en information og viden til ministeren, som er vigtig for at få sat de rette initiativer i gang. Jeg håber ikke, at det er udtryk for, at regeringen har mindre fokus på landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han fortæller, at den tidligere minister på området, Troels Lund Poulsen (V) på en landdistriktskonference gav udtryk for, at han var klar til at modtage nye input fra organisationerne.

- Det håber jeg da også, at den nye minister (erhvervsminister Brian Mikkelsen, red.) er, siger Steffen Damsgaard.

Medunderskriver på henvendelsen til erhvervsministeren er viceformand i Landbrug og Fødevarer Lone Andersen. Hun understreger, at hendes organisation arbejder for, "at landdistrikterne skal være et attraktivt sted at bo og arbejde."

- Hvis det skal lykkes, skal alle aktører arbejde sammen. Derfor anser vi Det rådgivende udvalg på landdistriktsområdet, som et yderst vigtigt forum, hvor nye ideer og tiltag kan diskuteres og prøves af i tæt dialog med ministeren, siger Lone Andersen.

Minister kaldes i samråd

I Folketinget har det politiske udvalg for landdistrikter og øer nu i et skriftligt spørgsmål bedt erhvervsministeren orientere politikerne om, hvad hans planer med det rådgivende udvalg er.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor regeringen har lagt dette udvalg dødt. Det virkelig en alvorlig sag, hvis man ikke vil lytte til dem, der ved, hvor skoen trykker ude i landdistrikterne. Det tyder på, at regeringen - ikke mindst efter udvidelsen med Konservative og Liberal Alliance - helt har glemt den geografiske balance i politikken. Den kunne for eksempel have haft god gavn af at drøfte det med udvalget, inden den fremlagde et forslag til nye boligskatter, som kommer til at ramme meget skævt i Danmark, siger Magnus Heunicke, der nu vil indkalde ministeren til samråd om sagen i Folketinget.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har ikke ønsket at give interview om regeringens planer med Det rådgivende udvalg på landdistriktsområdet, men skriver følgende i en mail til avisen Danmark:

"Regeringen er meget optaget af at skabe udvikling og vækst i landdistrikterne, og i forhold til Det rådgivende udvalg på landdistriktsområdet overvejer jeg, hvilken rolle udvalget skal have fremover, og hvordan det bedst kan støtte regeringen i arbejdet med at udvikle landdistrikterne."

Regering sylter landdistriktsudvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce