Regelmæssigt sundhedstjek på vej


Regelmæssigt sundhedstjek på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsministeren overvejer gratis helbredsundersøgelser til alle. Flere virksomheder tilbyder det allerede.

Hvert andet år skal bilen til syn, og måske skal det samme ske for danskerne. Det kan blive konklusionen for sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), der venter på en rapport om fremtidens sundhed. En del af rapporten skal pege på, hvordan danskerne ændrer vaner og undgår livsstilsygdomme.

- Det er muligvis et sundhedstjek, der skal til, hvor en læge siger "hør her kammerat, du er nødt til at lægge dine vaner om", siger Jakob Axel Nielsen.

- Jeg er meget åben over for at overveje en sundhedsundersøgelse til alle 40-60-årige for eksempel hvert tredje år. Men inden der tages en endelig beslutning, skal området analyseres ordentligt, siger han.

Sundhed som værktøj

Hos DSB har sundhedstjek - eller helbredsundersøgelser - længe været kendt blandt lokomotivførere og ansatte med natarbejde, men de seneste måneder er man begyndt at tilbyde det til samtlige medarbejdere. Og det har hver 10. foreløbig taget imod, fortæller HR-chef Malene Bresson.

- Men jeg synes egentlig ikke, det er en virksomheds opgave at undersøge de ansattes helbred, mener hun

- Det er i mangel af bedre, og var det ikke, fordi vi i ledelsen kan bruge den samlede rapport som et værktøj, ville vores interesse for det være mindre, siger hun, der kan bruge resultatet til forandringer på arbejdspladsen. Som for eksempel at servere fedtfattig mad i kantinen.

Det samme sker i Fionia Bank, hvor man sagtens kan høre ord som BMI og kondital flyve hen over frokostbordet i kantinen, fordi virksomheden allerede for tre år siden begyndte at tilbyde ansatte sundhedstjek.

Social skævvridning

At få tjekket helbredet skal ikke være forbeholdt dem, der tilfældigvis er ansat de rigtige steder, siger Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustriens forening, Lif. Hun mener, det giver en social skæv­vridning i samfundet, hvis ikke snart sundhedstjekket betales af staten og tilbydes alle.

- Det vil for eksempel betyde, at offentligt ansatte ikke får tilbudt sundhedstjek, og det er ikke rimeligt, siger hun.

Jakob Axel Nielsen er ikke bange for det, han kalder ulige sundhed.

- Det, jeg interesserer mig for, er, om vi skal tilbyde det til alle, siger han. Sundhedsministeren ser alene en hage ved sundhedsundersøgelserne, nemlig at man ikke skal begynde at behandle raske mennesker. Og det er der ifølge Finn Kamper-Jørgensen, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, grund til. Ifølge ham er der både læger og patienter, der ikke kan forestille sig at skulle have tjekket deres kondition og livvidde.

- Ud over de rent lægefaglige er der mange etiske overvejelser forbundet med sundhedstjek. At måle blodtryk og vægt er for mange mennesker forbundet med noget meget personligt, siger han.

Regelmæssigt sundhedstjek på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce