Reformen der forsvandt

Politidirektør på Fyn, Poul Løhde, var som formand for Politimesterforeningen en af arkitekterne bag den politireform, som de menige betjente nu skyder så heftigt på. Her fotograferet på Hotel Faaborg Fjord sammen med justitsminsiter Lene Espersen, da de på en rundtur i landet fremlagde oplægget til reformen.
Foto: Jørgen Hansen

Reformen der forsvandt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politireformen skulle give et mere moderne og synligt politi. Den har medført det modsatte, mener kritikerne

Den skulle have sendt flere betjente på gaden og sendt politiet på omgangshøjde med forbryderne.

Men halvandet år efter at politireformen med et klokkeslag nytårsaften 2006 fjernede 54 politikredse og skabte 12 - heraf en enkelt på Fyn, er virkeligheden en anden.

I hvert fald hvis man lytter til de mange kritiske røster, der siden udmøntningen af reformen i december på Fyn, er blevet stadigt højere.

De mener, at kendskabet til de lokale kriminelle og servicen over for borgerne i kystbyerne bliver dårligere og dårligere, fordi en stor del af indsatsen koncentreres og styres fra Odense.

- De har helt sikkert en pointe, men de har måske ikke det fulde billede med, siger Steffen Daugaard, der efter 20 års aktiv tjeneste i bl.a. Middelfart nu er tillidsmand og formand for Politiforeningen på Fyn.

Nok ledere - få betjente

For ideen med reformen var ikke kun at få op mod 800 ekstra politibetjente på gaden på landsplan.

Planen var også at gøre op med de 54 selvstyrende politikredse, hvor hver kreds havde masser af ledere, men for få betjente til at udføre efterforskning og patruljering.

Populært sagt skulle der være flere indianere i stedet for høvdinge i et system, der ikke havde undergået større strukturelle forandringer siden 1938.

Men flere steder er gevinsterne ved de nedlagte lederfunktioner spist op af andre opgaver, blandt andet en række kontoropgaver, som en del betjente nu bruger tid på at udføre i stedet for at lave egentlig politiarbejde, efter at kontorfolkene forsvandt.

Tid at tænke nyt igen

Og formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup, (DF), mener, at tiden er inde til at tænke nyt igen hos politiet.

- Man er nogle steder i gang med at genansætte hk'ere til kontorarbejde, så man kan frigøre betjente. For selv om vi mener, der er brug for 2000 betjente mere i Danmark, så kan det desværre ikke lade sig gøre at uddanne dem i det tempo, vi gerne vil, siger Peter Skaarup.

En del af de frigivne kræfter er også samlet i større og mere specialiserede efterforskningsafdelinger, som skal være klar til at tage kampen op mod narkobagmænd, menneskehandel og andre, der bedriver mere organiseret eller grovere kriminalitet end indbrud, cykel og biltyverier.

Og det har skabt et pres på folkene, der patruljerer ude på gaden, som de 15 der i gårsdagens avis stod frem og luftede deres frustrationer i forhold til reformen.

Og deres tillidsmand forstår dem godt.

- Det er jo ikke så sjovt, hvis man pludselig får nogle helt andre rammer og skal til at arbejde et andet sted. Men var vi bare de folk, vi skulle være, tror jeg bare, folk ville klø på, siger han.

Ifølge Politiforeningen er der i øjeblikket mellem 40 og 50 politibetjente. Og forude lurer store årgange af betjente, der når pensionsalderen.

- Reformen forsvinder ikke, så vi kan lige så godt forsøge at få det bedste ud af den, siger Steffen Daugaard og peger på en anden ting, der måske er medvirkende årsag til, at det lige nu er betjente fra kystbyerne Middelfart, Assens, Svendborg og Nyborg der lufter frustrationerne.

- Vi mangler en fællesskabsfølelse, et kulturfællesskab. Og så må vi konstatere. at kommunikation er en svær ting, siger han med direkte adresse til den seneste uges mange verbale slagsmål mellem politidirektøren ved Fyns Politi, Poul Løhde og betjentene.

Reformen der forsvandt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce