Rederi melder pirater til statsadvokaten

Rederiet Clipper melder somaliske sørøvere til statsadvokaten for afpresning til halvanden million dollar under en kapring i november 2008.
Foto: ( Jeff Cameron/POLFOTO/Arkiv)

Rederi melder pirater til statsadvokaten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rederiet Clipper Project har anmeldt kapringen af skibet CEC Future i november 2008 til Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager.

For første gang forsøger et rederi at retsforfølge somaliske pirater. Det sker i en anmeldelse om afpresning fra rederiet Clipper Project Shipmanagement A/S i København til Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager.

Anmeldelsen gælder kapringen af skibet CEC Future i Aden-bugten ud for Somalia i november 2008.

- Vi er blevet udsat for en forbrydelse som danske statsborgere. At forbrydelsen fandt sted i Aden-bugten har ingen betydning. Hvis afpresningen var sket i Danmark, var den blevet meldt til politiet med det samme, siger direktør Per Gullestrup fra Clipper.

- Der er sket 90 hijackings ud for Somalia. Ikke én er blevet anmeldt. Hvis alle gjorde som vi, kunne vi gøre livet mindre nemt for piraterne, siger Per Gullestrup.

Han har ikke hørt om andre rederier, der efter en kapring har meldt den til politiet.

Clipper har konsulteret juridiske eksperter ved Syddansk Universitet, som har sagt god for anmeldelsen. Ifølge direktøren er det ikke noget juridisk problem, at skibet sejlede under Bahamas-flag, at besætningsmedlemmerne kom fra forskellige nationer eller at kapringen fandt sted i internationalt farvand.

- Det grundlæggende er, at vi som en dansk enhed blev udsat for afpresning, siger han.

CEC Future blev frigivet efter 71 dage for en løsesum på adskillige millioner kroner. Piraterne slap væk og har ifølge rederiet hidtil undgået et retligt efterspil.

Efter frigivelsen blev alt tilgængeligt bevismateriale såsom dna, billeder, breve og andet relevant indsamlet og overgivet til US Naval Criminal Investigative Service, da CEC Future ankom til Salalah i Oman. Ifølge rederidirektøren er dette bevismateriale ikke blevet brugt til at retsforfølge piraterne eller delt med andre myndigheder.

Clipper har ifølge direktøren identificeret to af piraterne. Det skete da tv-stationen al-Jazeera filmede i et af piraternes foretrukne tilholdssteder i havnebyen Eyl. Medlemmer af besætningen på CEC Future genkendte de to pirater på tv-optagelserne.

Rederi melder pirater til statsadvokaten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce