Redaktørens analyse: Styrkeforhold skifter efter valget

- Anker Boye skal være tilfreds, hvis Socialdemokraterne beholder deres ni mandater, og jeg bliver ikke overrasket, hvis de ryger ned på otte, siger odenseredaktøren.
Foto: Jørgen Hansen

Redaktørens analyse: Styrkeforhold skifter efter valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et dødsfald, en stemmesluger, der har forladt politik og løftebrud vil betyde, at store partier bliver mindre og omvendt efter valget i Odense Kommune. Det vurderer Fyens Stiftstidendes Odense-redaktør, Jørgen Volmer.

Op til valget i 2009 kunne Anker Boye (S) groft sagt læne sig tilbage og overlade valgkampen til SFs Stina Villumsen. Hendes popularitet sammenlagt med SFs generelle medvind betød, at støttepartiet sikrede rød blok en klar sejr. SF fik i alt seks mandater. 11.000 stemte personligt på Stina Villumsen i 2009.

Men hun har nu forladt politik, og SF må regne med en voldsom tilbagegang, forudser Jørgen Volmer.

For knapt et år siden viste en meningsmåling, at SF i Odense stod til at kun at få to mandater efter kommunalvalget den 19. november.

- Jeg tror, det bliver en meget slem opvågnen for SF. Dels har de mistet deres stemmesluger. Dels gælder løftebrudsproblematikken både på landsplan og lokalt i Odense. SF talte før valget om to-lærer-ordninger i skolerne. I stedet har der været massive besparelser på børne -og ungeområdet, mens de har siddet på rådmandsposten, forklarer Jørgen Volmer.

Anker Boyes popularitet har været faldende fra valg til valg, og Socialdemokraterne står dårligt i de landsdækkende meningsmålinger.

- Så de skal være tilfredse, hvis de kan beholde de nuværende ni mandater, og jeg bliver ikke overrasket, hvis de ryger ned på otte. Socialdemokraterne kan ikke nøjes med SF, men får brug for flere støttepartier, hvis de skal beholde borgmesterposten, vurderer Jørgen Volmer.

Rådmand fra Enhedslisten

Socialdemokraterne har indgået en aftale med Odense Radikale Venstre, som ikke er repræsenteret i byrådet nu, men som står til to mandater efter valget. De radikale har sagt ja til at støtte Anker Boye mod løfte om en rådmandspost.

Det betyder efter alt at dømme, at der ikke kan blive en rådmandspost til både SF og Enhedslisten. De to partier har aftalt, at lade posten gå til det af partierne, der får flest mandater, hvis der ellers er rødt flertal.

- Meningsmålingen giver tre mandater til Enhedslisten og kun to til SF. Hvis det holder stik, vil vi altså få en rådmand fra Enhedslisten. Det bliver interessant, for Enhedslisten er på kollisionskurs med samtlige andre partier, og de støtter ikke den økonomiske politik, der er ført de seneste år i Odense.

V bliver sandsynligvis større end K

På den borgerlige fløj forventer Jørgen Volmer, at styrkeforholdet mellem Det Konservative Folkeparti og Venstre skifter.

- Venstre har kun en enkelt gang (1974-1978, red.) været større end Konservative i Odense, men det vil de med stor sandsynlighed blive efter næste valg. Både fordi spidskandidaten Jan Boye er død, og fordi Venstre kommer til at høste mange stemmer på deres modstand mod lukningen af Thomas B. Thriges Gade. Desuden står Konservative rigtig skidt på landsplan.

Hvis meningsmålingen fra sidste år holder stik, vil Venstre, Konservative og DF ikke få mandater nok til at besætte borgmesterposten.

- Hvis de skal have flertal, skal de ud og overtale nogle af de andre. Jeg tror, det bliver et tæt løb, men pilene peger i Anker Boyes retning lige i øjeblikket. Der kan dog ske meget i løbet af den seks uger lange valgkamp, og erfaringen viser, at mange vælgere først beslutter sig kort før valget, lyder det fra Odense-redaktøren.

Redaktørens analyse: Styrkeforhold skifter efter valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce