Raser over lægetjek: - Der er jo ikke en kæft, der ved, hvordan jeg har det om fem år

Først om lidt over 14 år, når Erik J. Pedersen fylder 85 år, udløber gyldigheden på hans kørekort. Han synes, det er vanvittigt, at han ikke skal tjekkes hos sin læge inden da. Foto: Vibeke Volder

Raser over lægetjek: - Der er jo ikke en kæft, der ved, hvordan jeg har det om fem år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70-årige Erik J. Pedersen fra Haarby på Vestfyn forstår ikke, hvorfor han ikke skal til lægen med jævne mellemrum for at få tjekket, om han stadig kan køre bil.

Erik J. Pedersen fra Haarby på Vestfyn fik sig en overraskelse, da han i fjor som 70-årig fik fornyet sit kørekort.

Han kører i invalidevogn, fordi han flere gange er blevet opereret i ryggen, hvilket er gået ud over nerverne i benene, så han betjener gas- og bremsepedalerne med hånden.

- Jeg fik kørekortet fornyet, til jeg er 85 år, men der er jo ikke en kæft, der ved, hvordan jeg har det om fem år, siger Erik J. Pedersen, der kalder det for "vanvittigt", at kørekortet er forlænget i så mange år, uden at det er krævet, at han er forbi en læge for at få undersøgt, om han rent faktisk opfylder kravene til at kunne køre bil på lovlig vis.

- Er det så ikke dig selv, der skal gå ind på det tidspunkt og vurdere, om du kan køre bil?

- Hånden på hjertet: Det får du aldrig mig eller andre til, Jeg vil tro, at de langt de fleste danskere siger: "Jeg kørte godt i dag - jeg kører sgu også godt i morgen". Man siger, at lægen skal holde øje med os, når vi kommer derop, men hvor tit er det, at vi kommer til lægen? Jeg håber, jeg er klog nok til at lade være med at køre bil, men jeg vil ikke love nogen andre mennesker det, for kørekortet er vigtigt for os, siger Erik J. Pedersen

- Gælder det så ikke om at have en familie, der kan fortælle sig sandheden?

- Jeg tror da nok, at min kone vil sige det til mig, hvis ikke jeg kan køre bil. "Synes du ikke, det er ved at være på tide, at du taler med din læge om det?" Men det er jo ikke alle, der vil eller tør sige det til deres gamle mor eller far, mener Erik J. Pedersen, der derfor gerne ser, at de obligatoriske lægeundersøgelser bliver rullet tilbage.

Har brudt loven

- Jeg siger ikke, det skal være én gang om året. Det kan godt være, at det skal være lidt længere tid ad gangen som hvert femte år, indtil du er 80 år, foreslår Erik J. Pedersen.

Dengang han havde en svigerfar, der boede i Sønderjylland, kørte han 30.000 til 35.000 kilometer om året. Nu er han nede på 7000 til 9000 kilometer hvert år, og de allerfleste ture foregår på Fyn.

Erik J. Pedersen mener ikke selv, han har været ude på køreture, hvor han ikke kunne overskue situationen i trafikken.

- Det eneste gang, jeg brød loven, var, da jeg skulle opereres for grå stær. Den sidste måned, inden jeg skulle opereres, måtte jeg ikke køre bil, men da gjorde jeg det på grund af min kone, som ikke havde kørekort, erkender den snart 71-årige bilist.

Raser over lægetjek: - Der er jo ikke en kæft, der ved, hvordan jeg har det om fem år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce