Radikale og Ali Baba

Politisk redaktør Elisabet Svane.

Radikale og Ali Baba

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gjorde ondt på den radikale selvforståelse, da den kommunale valgkamp blev indledt med Anna Mee Allerslevs afgang som borgmesterkandidat i København. Det viste sig, at det var dagbladet BT, der kunne rende og hoppe, men derimod den radikale spidskandidat, der efter flere hop på stedet valgte at rende væk. Med partitoppens velsignelse og i sidste øjeblik. Lige før valgplakaterne blev hængt op.

Lokalpolitisk har Radikale aldrig været den store spiller. Partiet har haft borgmesterposter, i dag i København og Rebild, men det har altid været folketingsgruppen, der har haft den afgørende politiske magt i partiet. Sådan blev de dannet tilbage i 1905 og sådan fungerer det stadig.

Radikale er klemt i dag på en politisk midte, hvor også DF nu kræver sin plads. Og klemt i forhold til sin vante regeringspartner, Socialdemokratiet, som ved Gud ikke har glemt de radikale ydmygelser under regeringssamarbejdet 2011-2015. Derfor er drømmene om fremtidigt regeringssamarbejde drømme, der drømmes hos Radikale. Hos S er det rubriceret under mareridt.

Gennem de seneste måneder har Radikale foretaget markante ryk på udlændingepolitikken. På sommergruppemødet gik partiet til kamp mod ghettoskoler og senere sagde partiet det, som det store flertal siger, højt: At antal betyder noget. At antallet af flygtninge og indvandrere betyder noget for integrationen.

Det turde være en selvfølge, men er blevet det politiske "Sesam, Sesam luk dig op". Det var det, Ali Baba sagde i eventyret om sig selv og de 40 røvere, når han skulle åbne porten til tyvekosterne.

I dansk politik åbner det døren til indflydelse på udlændingepolitikken. Derfor måtte Radikale også sige det højt, for er der noget, partiet absolut ikke bryder sig om, er det at være sat udenfor indflydelse. Og med forbrødringen mellem S og DF på bl.a. udlændingepolitikken, var der kun et alternativt mindretal tilbage til R og så blev det sagt. Antal betyder noget. Ikke sådan at forstå, at R nu deler udlændingepolitik med S og DF, men partiet signalerer, at de er spilbare og åbne for forhandling.

I takt med, at S har slået hånden mere og mere af Radikale, har partiet forsøgt sig med en flirt overfor de borgerlige. Nærmere bestemt Venstres næstformand, Kristian Jensen. Ikke fordi partiet er ved at skifte side nu, men for at vise, at man er et ægte midterparti, der kan til begge sider. Og i den grad ansporet af DF, som med sit indtog på midten støtter de borgerlige og flirter med Socialdemokratiet. En tro spejling af Radikale.

Det er det, partiet har gjort gennem en menneskealder, senest i 2011, hvor de støttede S og gennemførte reformer med den daværende Venstre-regering. Nu kopierer DF dem, og det radikale svar var så at kopiere sig selv.

 

Antal betyder noget. Ikke sådan at forstå, at R nu deler udlændingepolitik med S og DF, men partiet signalerer, at de er spilbare og åbne for forhandling
 

Radikale og Ali Baba

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce