Racisme-retssag: Ytringsfriheden til debat

Mohamad Al Khaled Samha.

Racisme-retssag: Ytringsfriheden til debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både anklager og forsvarer kom i deres procedurer ind på ytringsfrihedens rammer, men de var alligevel uenige om den 58-årige tiltalte imams udtalelser om jøder som "børn af aber og svin" i moskeen i Odense for over to år siden.

Hvor langt rækker ytringsfriheden i Danmark, når det f.eks. handler om en imams udtalelser om jøder som "børn af aber og svin"?

Det brugte både anklager og forsvarer ganske meget tid på under deres procedurer i sagen mod den 58-årige Odense-imam Mohamad al Khaled Samha. I september 2014 holdt han en tale i forbindelse med en fredagsbøn i moskeen på Ørbækvej, hvor han udtalte sig om jøderne - efter anklagemyndighedens opfattelse racistisk, efter forsvarerens opfattelse ikke racistisk, men udtryk for ytringsfrihedens rammer.

- Ytringsfriheden har grænser. Den grænse hedder straffeloven, sagde anklager Maria Fanø-Fredeløkke.

- Ytringsfriheden gælder også for alle dem, vi ikke er enige med, sagde forsvareren, advokat Niels Rex, som også henviste til Mohammed-tegningerne, som vi i Danmark mente, vi havde og har ytringsfrihed til at trykke, mens vi ifølge forsvareren ikke accepterer det, når det gælder den modsatte part.

Anklageren mente, at når en imam udtaler sig på den måde, han gjorde det i moskeen, så har han et større ansvar end så mange andre, fordi han som imam er en kendt person, religiøs leder og forkynder, og en person, som der lyttes til. Derfor mente hun, at han skulle idømmes fængsel i et vis antal dage, som kan være betinget.

Forsvareren har til gengæld hele tiden talt om, at imamens tale i moskeen var at opfordre til ro og besindighed oven på Israels bombninger af Gaza-striben, og ikke at udtale sig racistisk om jøder i al almindelighed.

I sin afsluttende bemærkning sagde imamen selv, at han tilhører den moderate del af muslimer i Danmark, og håbede, at der vil blive værnet om demokratiet i Danmark.

Der falder dom senere tirsdag eftermiddag.

Racisme-retssag: Ytringsfriheden til debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce