Ny prognose spår, at Radikale Venstre ville vinde sit fynske mandat tilbage, hvis der var folketingsvalg i dag.

Camilla Hersom er klar til igen at stille op som spidskandidat

Hvis der var valg til Folketinget i dag, ville Radikale Venstre formentlig vinde sit fynske mandat tilbage.

Det viser en prognose, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Og det mandat vil Camilla Hersom godt sætte sig på.

- Mit mål er at være spidskandidat, og det arbejder jeg på. Jeg har stadig tæt kontakt til kredsene. Jeg er ikke formelt valgt som spidskandidat, men jeg stiller op igen og er stadig opstillet samme steder (Middelfartkredsen, red.), fortæller hun.

- Det var ikke sådan, at jeg blev slået af en anden kandidat, men jeg røg ud, fordi mandatet forsvandt. Det gør en forskel, synes jeg. Men det er jo i sidste ende vælgerne, der bestemmer hvilke kandidater, der skal vælges ind.

Et stort tab

Det glæder naturligvis Camilla Hersom, at partiet står til at kunne repræsentere Fyn på Christiansborg igen. Efter valget i juni 2015 var det første gang, siden Radikale Venstre blev stiftet i 1905, at der ikke blev plads til et fynsk mandat.

- Det ville glæde os helt utroligt, hvis prognosen kommer til at gælde. Det er et stort tab ikke at have et mandat på Fyn, siger Camilla Hersom.

- Det er vores ambition at have minimum ét mandat fra alle storkredse, og her mangler Fyn. Det gør, at der ikke er én til at repræsentere Fyn i det radikale gruppeværelse, og det er især i sager omkring infrastruktur.

Man skal dog være varsom med at lægge for meget værdi i en meningsmåling kun otte måneder efter det seneste valg.

R tager stemmer fra S

Det mener Fyens Stiftstidende politiske kommentator Elisabet Svane.

- En meningsmåling er et øjebliksbillede, og jo længere vi er fra et valg, jo mindre har folk gjort op, hvad de vil stemme, siger hun, men giver dog nogle bud på, hvorfor de radikale står til at gå frem.

- Det er, fordi radikale er uenige med socialdemokraterne om flygtningepolitikken. Det handler om værdipolitik, og flygtningespørgsmålet deler både politikere og befolkningen. Det har altid delt os midt over, pointerer Elisabet Svane.

- Radikale fik et elendigt valg og var lagt i graven, men det skal man passe på med, for radikale ser ud til at tage en stor del af den tilbagegang, som socialdemokraterne har. Det interessante er, at det ikke er SF, der får stemmerne fra S, men at det er radikale, der samler dem op. Det er, fordi radikale er uenige med S.

Ifølge den nye prognose står Dansk Folkeparti til at miste ét af sine fire mandater på Fyn, men det kan man ikke regne med, siger Elisabet Svane.

- Det sidste valg var ekstraordinært flot for Dansk Folkeparti, så det er ikke overraskende med en vis tilbagegang. Men man skal aldrig spå Dansk folkeparti tilbagegang. Det parti har det med at overraske.

Selv om der måske ikke er et folketingsvalg lige om hjørnet, glæder Camilla Hersom sig over retningen i prognosen.

- Det er klart, at det er sjovere at læse en positiv meningsmåling, og at vi kan komme op på det niveau, vi plejer. Vi har været oppe på 17 mandater, og det er stort, men de nuværende otte er for småt, siger hun.

Prognosen viser desuden, at Alternativet står til at miste sit ene mandat på Fyn, men at partiet går frem andre steder i landet.

Tabellerne er baseret på en prognose, der er udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet for Altinget.

Beregningerne bygger på næsten 25.000 interviews indsamlet fra folketingsvalget i juni 2015 indtil 31/12-15 fra TNS-Gallup.

Interviewene er blandt andet vægtet i forhold til det seneste kvalitetsvejede gennemsnit af meningsmålingerne. Mandaterne er beregnet efter valgloven.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle

- De Radikale gambler med disciplinen

De stille radikale