Pyyyyh


Pyyyyh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man kan fjerne svedproblemet uden at pille ved årsagen. Men man kan også gå mere hårdhændet til værks

Kunne det friste med en trøje med indbygget duft, som sørger for, at du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt du lugter af sved?

Måske ren ønsketænkning for dem, der ikke skal vente mange timer, før den rene skjorte, som de tog på om morgenen, er plettet af kropsvæske.

Og så er det endda ikke ren fiktion.

Mens man herhjemme stadig må nøjes med at købe dem over nettet, hitter de svedabsorberende, duftende tek-stiler, som lektor Kim Lambertsen Larsen fra Aalborg Universitet har været med til at udvikle, så snart man bevæger sig østpå.

- Herhjemme er vi ikke så bange for lugtgener, som de er i Japan og andre dele af Asien. Tværtimod er vi holdt op med at bruge skyllemiddel og vil hellere lugte naturligt frem for at få allergi-gener. Det er det ene valg frem for det andet, siger han.

Fremtidens muligheder

Med intelligente tekstiler kan man fjerne problemet uden at pille ved årsagen. Men det vil der blive mulighed for i fremtiden.

Ifølge Kim Lambertsen Larsen lugter sved ikke i sig selv, men det gør de bakterier, som dannes af sved.

Når man først finder ud af at hæmme væksten af bakterierne, fjerner man ifølge forskeren også generne.

Indtil det sker, kan man møde de hårdest ramte på Odense Universitetshospital, hvor de bliver hjulpet af med deres lidelse enten ved mindre indgreb eller gennem operation.

Her kan man ikke tegne et ensidigt billede af årsagen til svedproblemet.

I stedet konstaterer man, at der både kan være tale om nedarvede symptomer og reaktioner på psykiske anstrengelser, og indimellem en kombination af årsagerne.

Meget eller megameget

En tredje årsag til sved er varme, og her er højsæsonen godt i gang.

På hjemmesiden www.sved.dk kan webmasteren registrere, når temperaturen stiger udenfor, og sveden indfinder sig i håndfladerne.

Så klikker flere end de gennemsnitligt 100 daglige brugere sig ind for at finde lidelses-fæller og - måske - et svar på, om de sveder ualmindeligt meget eller så megameget, at de kan få stemplet "hyperhidrose" - og måske en tid til samtale hos deres læge.

Pyyyyh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce