Psykolog utryg ved sultne coaches


Psykolog utryg ved sultne coaches

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykologer og coaches har principielt forskellige målgrupper, men markedet er presset

Professionel coaching er i Danmark på få år vokset fra næsten ingenting til et kæmpemarked med ca. 35 coach-skoler og hundredvis - måske tusindvis - af professionelle coaches. Coach-branchen vokser så hurtigt, at ingen har overblik over, hvor stor den er.

Hos psykologerne er man ikke helt tryg ved situationen.

Cand.psych. Ebbe Lavendt, der samtidig er formand for SEBC - selskab for evidensbaseret coaching under Dansk Psykologforening - mener, at mange af de mennesker, der opsøger en coach, i virkeligheden har brug for en psykolog.

- Der bliver uddannet så mange coaches, at det er svært at leve af coaching. Det betyder, at der er nogen, der bliver rigtig sultne, og sådan en sulten coach, som gerne vil have klienter, kan være tilbøjelig til at tage nogen ind, som vedkommende ikke er kompetent til at tage sig af. Men der er i dag ikke den store forbrugersikkerhed, fordi coach-markedet er wild west, siger Ebbe Lavendt, som har undersøgt markedet ved selv at tage en række coach-kurser.

Det man ikke lærer

- Problemet er det, man ikke lærer. Uddannelserne er generelt for korte, og noget af det, man ofte ikke lærer, er, hvilke kunder man skal henvise videre til andre faggrupper. I Australien, hvor man forsker i coaching, har det vist sig, at ca. 30 til 50 procent af dem, der henvender sig for at få coaching, bliver screenet fra, fordi de har for store psykiske problemer.

- Det samme har man konstateret i USA. Derfor er det vigtigt, at en coach er ydmyg og ikke tror, at man kan mere, end man rent faktisk kan. Hvis man for eksempel laver stress-coaching, og klienten i virkeligheden har en depression eller lavt selvværd, så er det vigtigt, at man sender personen videre til en psykolog, men jeg tvivler på, at det altid sker, siger Ebbe Lavendt.

Coach efterlyser fakta

Pernille W. Lauritsen, der er vicepræsident for coach-organisationen ICF Danmark, er enig i, at det er vigtigt, at en coach er god til at vurdere, hvornår en person bør sendes videre til en psykolog, men hun mener ikke, Ebbe Lavendt "nødvendigvis har grund til at være så bekymret". 

- Jeg synes, kritik og debat er vigtigt, men det er vigtigt, at vi hele tiden snakker fakta frem for fordomme. Jeg ved ikke, om der foreligger nogen dokumentation for hans bekymring, men hvis der gør, vil jeg meget gerne se den. Desuden vil vi i ICF gerne sætte yderligere fokus på at tydeliggøre, hvornår en person skal henvises til psykolog, hvis det viser sig, at der er et problem.

- Det er ærgerligt, hvis diskussionen glider af sporet, da både psykologer, terapeuter og coaches har en interesse i at samarbejde, så vi kan lære at supplere hinanden optimalt.

- Det er meget ufrugtbart kun at se hinanden som konkurrenter, der stjæler hinandens markedsandele, derfor vil jeg opfordre til, at vi indleder en seriøs dialog, hvor vi lægger fordommene til side, siger Pernille W. Lauritsen. (ritzau)

Psykolog utryg ved sultne coaches

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce