Et kursus i psykisk førstehjælp kan betyde, at stress, misbrug eller personlige problemer bliver opdaget, inden det fører til mistrivsel og sygedage

Det har en Middelfart-virksomhed erfaret

- Jeg har lært at tage hånd om problemerne i stedet for at tænke, at det er der nok nogle andre, som tager sig af.

Det fortæller Tina Frydendal, der har taget et kursus i psykisk førstehjælp.

Hun er sekretær hos Iso-plus Fjernvarmeteknik A/S i Middelfart og tog kurset for et halvt års tid siden.

- De fleste vil hellere gå over på det andet fortov, når de møder nogen, der har det dårligt, fordi man helst ikke vil blande sig, men jeg har lært at gøre noget ved det, siger hun.

Mindske berøringsangst

Et kursus i psykisk førstehjælp skal give viden om psykisk sygdom og giver mod til at handle, hvis man møder et menneske i krise eller med en psykisk sygdom.

Målet er at mindske berøringsangst, og at flere mennesker med psykiske problemer bliver hjulpet tidligere.

Psykisk førstehjælp stammer fra Australien, hvor man begyndte at arbejde med konceptet i 2000. Det har siden bredt sig til 23 lande.

I Danmark er der cirka 1400 uddannede i psykisk førstehjælp.

I 2015 blev samtlige partier i Folketinget enige om at have fokus på, at personer med psykiske lidelser skal fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, og at undersøge muligheden for at udbrede kendskabet til psykisk førstehjælp.

På Psykiatrifondens hjemmeside kan man kan læse mere om kurser i psykisk førstehjælp.

- Jeg er begyndt at holde mere øje med, hvordan mine kolleger har det, og jeg har lært at spørge ind til dem uden at dømme.

Kurset i psykisk førstehjælp har allerede givet bonus i flere tilfælde. Distriktschef Henrik Siegenfeldt er en af de kolleger, som har fået gavn af Tina Frydendals nye kompetencer.

Ældre mand sad fastklemt

Henrik Siegenfeldt mente ikke selv, han havde brug for hjælp, efter han havde overværet en trafikulykke, men det viste sig, at han var mere rystet, end han selv troede.

Ulykken skete 21. september 2015 klokken 14.15.

Det er en dato og et klokkeslæt, som står meget stærkt i bevidstheden hos Henrik Siegenfeldt, for trafikulykken kom til at sætte sig spor hos ham.

- Jeg sidder i bilen på en rasteplads, da jeg ser to biler køre frontalt ind i hinanden på landevejen lige ud for mig, fortæller Henrik Siegenfeldt.

- Jeg ved med det samme, at det er alvorligt, og jeg afslutter samtalen for at komme hurtigt derhen.

Den ene af de to biler, der er kørt sammen, er kørt ned ad en skrænt.

- Der sidder en ældre mand i bilen, der er helt krøllet sammen. Han sidder fastklemt og er forvirret og konfus, fortæller Henrik Siegenfeldt.

- Jeg sørger for at få løsnet mandens bælte og skjorte, og jeg taler med ham for at holde ham ved bevidsthed, indtil der kommer hjælp efter cirka 20 minutter.

Da ambulancen og redningsfolk kommer til ulykkesstedet, trækker Henrik Siegenfeldt sig tilbage og afgiver vidneforklaring til politiet.

- Jeg vidste ikke selv, at min forklaring ikke passede med virkeligheden, men politiet blev nødt til at ringe til mig igen efter en uge, fordi det, jeg havde fortalt, ikke hang sammen, siger Henrik Siegenfeldt.

- Det var ikke sjovt at køre bil bagefter. Jeg kørte i hvert fald ikke for stærkt, og jeg holdt godt fast i rattet.

Henrik Siegenfeldt måtte efterfølgende erkende, at han var mere rystet efter ulykken, end han selv troede, og derfor gjorde en opringning fra Tina Frydendal en stor forskel.

Lettede at få det vendt

Henrik Siegenfeldt afviste i første omgang, at han havde brug for hjælp.

- Jeg har det fint, svarede jeg bare og tænkte, at nu er det overstået, og så må vi videre, fortæller han.

- Men Tina blev ved med at spørge ind, og så kunne jeg godt mærke, hvordan det lettede at få talt om oplevelsen.

Tina Frydendal og Henrik Siegenfeldt talte jævnligt om episoden den efterfølgende tid.

- Det var ikke sådan, at vi aftalte en dag, hvor vi sagde: så nu skal vi snakke. Det gjorde vi bare, når vi alligevel mødtes eller talte i telefon, siger Henrik Siegenfeldt.

- Så spurgte Tina for eksempel om, hvordan jeg havde sovet, eller hvordan det var at køre bil. Jeg tror ikke, jeg ville have været sygemeldt, hvis jeg ikke havde snakket med Tina, men det ville have hængt længere, og det kunne give søvnløse nætter.

Henrik Siegenfeldt har ikke haft brug for professionel hjælp.

- Men jeg vidste, hvor jeg skulle sende ham hen, hvis det havde været nødvendigt, siger Tina Frydendal, som også er arbejdsmiljø- og sikkerhedsrepræsentant.

Isoplus Fjernvarmeteknik A/S har betalt godt 3000 kroner for det kursus, Tina Frydendal har deltaget i.

- Det beløb, virksomheden har investeret, er hurtigt tjent ind. Det vil være tudetosset ikke at bruge de penge, mener Henrik Siegenfeldt.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle

Mindske berøringsangst

Flere selvmord end trafikdræbte

Mindske berøringsangst