Myndighederne bør tage sagen om massive brud på reglerne for åremålsansættelser meget alvorligt. Det mener flere eksperter.

Det er en alvorlig sag, når en offentlig myndighed bryder reglerne så konsekvent, som det er sket i forhold til de lukrative åremålsansættelser i Region Syddanmark.

Det mener flere eksperter i offentligt forvaltning, efter at Fyens Stiftstidende i går kunne fortælle, at regionen i 10 ud af 12 tilfælde ikke har formået at overholde reglerne for, hvordan åremålsstilinger skal slås op.

- Det ser ikke særligt godt ud, at man nærmest systematisk har brudt reglerne. I værste fald har man misbrugt nogle offentlige midler til at give nogle chefer nogle for dyre kontrakter, siger Kurt Klaudi Klausen, der er professor på Statskundskab på Syddansk Universitet.

Professor i offentlig forvaltning på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kan godt forstå, at myndighederne ikke bare har accepteret en undskyldning fra Region Syddanmark og godkendt kontrakterne.

- Det er nogle alvorlige sager, der kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis man ikke reagerer stærkt på dem, siger Henning Jørgensen, der ikke køber forklaringen om, at man ikke har kendt reglerne.

- Så uinformeret om reglerne kan og må en sygehusledelse ikke være. Når du har et mønster, der er så systematisk, så er det ikke noget, man har gjort, fordi man har været uopmærksom. Der må modsat have været en meget stærk opmærksomhed omkring, hvad man har gjort, siger han.

Sygehusledelserne har forklaret, at de ikke var opmærksomme på reglerne om, at alle åremålsstillinger skulle slås op med oplysninger om muligheden for at blive ansat på de fordelagtige vilkår. Og det har regionsdirektør Jane Kraglund accepteret. Men det er ikke godt nok, mener Henning Jørgensen.

- Ledelsen kan ikke bare gøre, som den vil og så bagefter sige undskyld og bede om, at kontrakterne kan blive godkendt. Det er stærkt ansvarspådragende, når man bryder reglerne i så stor grad, siger Henning Jørgensen, der mener, at Social- og Indenrigsministeriet i sidste ende må på banen:

- Regelbrud, der er så systematiske, er ikke bare stærkt kritisable og et brud på god forvaltningsskik. De kan også risikere at være på den anden side af det lovlydige.

Kastebolden ingen vil gribe

Som vi tidligere har kunnet fortælle sendte regionen i starten af året sagerne videre til Regionernes Lønnings- og Takstnævn, der derefter har kastet sagen videre til Moderniseringsstyrelsen, som nu skal vurdere, hvilken myndighed der kan behandle sagen.

Sagen er derfor ved at udvikle sig til en kastebold, som ingen er særligt villige til at gribe.

- Det gør ikke sagen mindre speget, at man ikke ved, hvem der kan godkende kontrakterne. Det virker til at være blevet en varm kartoffel, som man nu skal have placeret et sted, siger Kurt Klaudi Klausen, der er professor på Statskundskab på SDU.

Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forstår godt, at myndighederne har svært ved at bestemme sig for, hvordan sagen skal ende.

- På den ene side tror jeg meget nødigt, at man vil skabe præcedens for, at man bare kan overtræde reglerne, uden at det får nogle konsekvenser. På den anden side vil det jo potentielt give et retsligt efterspil, hvis regionen blev tvunget til at erklære kontrakterne for ugyldige. Så der er ikke rigtigt nogle gode udveje på denne her sag, siger Roger Buch, der har svært ved at forstå, hvordan regionen i det hele taget kan havne i den situation, man nu er havnet i:

- Det er en helt usædvanlig situation, hvor man har brudt reglerne i en række tilfælde og så bagefter søger amnesti for det. Man ville jo måske kunne forstå det, hvis der var tale om en lille virksomhed eller organisation. Men det er jo ikke det, der er tale om her. Det gør det ekstra underligt og uforståeligt, siger han.

Politikere sat uden for døren

Sagen er kommet fuldstændig bag på politikerne i regionen. Selvom regionen allerede den 6. januar søgte om godkendelse af de 10 chefkontrakter, har politikerne intet hørt om sagen.

Det har skuffet en lang række politikere.
 
- Det er totalt grotesk, at man som politiker i forretningsudvalget, der gerne skulle være midt i kernen af regionen, ikke engang er klar over, at der foregår sådan nogle ting. Jeg har aldrig hørt noget om det her. Det er dybt skuffende og strider jo direkte imod den åbenhed, man ellers havde lagt op til efter sagen om Carl Holst, lød det tidligere fra gruppeformand for Dansk Folkeparti Thies Mathiasen.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) støtter dog regionsdirektør Jane Kraglunds beslutning om at køre sagen uden om politikerne.

- Jeg betragter det som en administrativ sag, der er i den boldgade, som vi normalt trygt overlader til vores administration at håndtere, siger Stephanie Lose.

Sagen vil nu blive taget op på forretningsudvalgets møde på tirsdag.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
27
Politikere raser: Har aldrig hørt om massive regelbrud

Politikere raser: Har aldrig hørt om massive regelbrud

17
Massivt regelbrud i regionen: Chefer fik guldkontrakter i det skjulte

Massivt regelbrud i regionen: Chefer fik guldkontrakter i det skjulte

18
Ulovlige kontrakter: - Ledelserne har ikke kendt reglerne

Ulovlige kontrakter: - Ledelserne har ikke kendt reglerne