Professor: DR-spareplan betyder lukning af kanaler


Professor: DR-spareplan betyder lukning af kanaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Radio kan ikke undgå at skulle nedlægge programmer, redaktioner og kanaler, vurderer professor.

Det får mærkbare konsekvenser for Danmarks Radio, hvis kulturinstitutionens budget skal skæres med 20 procent over de næste fem år.

Det vurderer professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

- Det bliver et helt andet DR, end det vi kender i dag, siger han.

Regeringen og Dansk Folkeparti er fredag blevet enige om den økonomiske ramme for et kommende medieforlig, herunder nedskæringer i budgettet.

Besparelsen svarer til 773 millioner kroner.

- Besparelser i den størrelsesorden betyder, at man ikke blot kan fjerne nogle medarbejdere fra lønningslisten her og der. Så ender man blot med en blegere udgave, af noget der fungerede godt tidligere, siger Per Nikolaj Bukh og tilføjer:

- Det er klart, at det er noget, der vil kunne mærkes. DR kan ikke komme uden om at skulle nedlægge programmer, redaktioner og kanaler.

En fjerdedel af DR's budget er bundet op på faste kapacitetsomkostninger til blandt andet bygninger og teknisk infrastruktur, der ikke kan skæres væk.

- Det handler om at prioritere. Man kan drive en hvilken som helst virksomhed for 20 procent mindre, siger Per Nikolaj Bukh.

DR's ledelse vil ikke kommentere, hvor de konkrete besparelser skal findes, før det endelige medieforlig er forhandlet på plads.

Det forventes at ske i foråret 2018.

Generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, er dog sikker på, at nedskæringen vil resultere i fyringer.

- Det vil uden tvivl koste stillinger, hvis Danmarks Radio skal spare 773 millioner kroner over de næste fem år, men jeg kan overhovedet ikke sige noget om hvor mange, fortalte DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, torsdag eftermiddag til Ritzau.

- Der er tale om så mange penge, at det vil få konsekvenser for nyproduceret, dansk public service. Det vil kunne mærkes af lyttere, læsere og seere, understregende hun.

FAKTA: Danmarks Radio bruger milliarder på public service
Regeringen og Dansk Folkeparti vil afskaffe licensen og skære 20 procent af DR's budget over de næste fem år. Det oplyser partierne fredag.

De konkrete krav til mediehusets virke skal lægges fast i kommende forhandlinger om en samlet medieaftale.

Læs her om DR:

* Danmarks Radio er forpligtet til at levere public service, som dækker over nyheder, undervisning, kunst og underholdning.

* DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner via licenspengene.

* DR's samlede udgifter lød i 2016 på 4,1 milliarder kroner, har en rapport fra Kulturministeriet tidligere vist.

* Heraf gik 3,2 milliarder kroner til produktion og køb af programmer og indhold. Herunder gik 667 millioner kroner til at producere nyheder, mens for eksempel 707 millioner gik til oplysning og kultur.

* Resten - 900 millioner kroner - gik til afskrivninger, renter, bygningsdrift, licens og støttefunktioner.

* I dag har DR seks tv-kanaler og sender stort set døgnet rundt: DR1, DR2, DR3, DR Ultra, DR Ramasjang og DR K.

* Desuden har DR følgende radiokanaler: P1, P2, P3, P4, herunder P4 Bornholm, P4 Esbjerg, P4 Fyn, P4 København, P4 Midt & Vest, P4 Nordjylland, P4 Sjælland, P4 Syd, P4 Trekanten og P4 Østjylland, P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz og DR Nyheder.

* DR har desuden dr.dk og flere apps.

* Også en række orkestre og kor hører under DR: DR SymfoniOrkestret, DR Big Band, DR Vokalensemblet, DR Koncertkoret, DR Pigekoret, DR Juniorkoret, DR Børnekoret og DR Spirekoret.

* DR ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer, der udpeges for fire år ad gangen, og af en direktion, anført af generaldirektøren.

Kilder: Danmarks Radio, Kulturministeriet.

Professor: DR-spareplan betyder lukning af kanaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce