Regeringen bør flytte hele og ikke halve uddannelser ud i landet, mener rektor på professionshøjskole.

Det er en god og ambitiøs plan, når regeringen ifølge DR vil oprette 500 til 1000 nye uddannelsespladser i ti forskellige provinsbyer.

Det mener Camilla Wang, der er rektor på professionshøjskolen Absalon og udtaler sig på vegne af Danske Professionshøjskoler.

Men regeringens plan er en ethjulet cykel, mener Camilla Wang.

Hun ærgrer sig især over, at det ikke er hele uddannelser, der flyttes ud i landet, men kun op til halvdelen af den teoretiske undervisning.

FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob

Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser. Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 364.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Holstebro: 122.

9) Stenlille 113.

10) Hjørring 112.

Kilde: Regeringen

- Planen kunne betegnes som en køreklar, tohjulet cykel, hvis vi kunne få lov til at lægge en hel uddannelse i de forskellige provinsbyer.

- Unge er ikke særligt mobile. De flytter sig ikke særligt langt for at få en uddannelse, og endnu mindre når de er færdige med uddannelsen.

- Det prøver man så at løse ved at lave en model, hvor de unge skal flytte sig meget rundt, mens de uddanner sig, siger Camilla Wang.

FAKTA: Her er hvad regeringen har lært af første udflytning

Regeringen har gjort nogle foreløbige erfaringer fra første runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Anden runde gennemføres inden evalueringen af første runde, hvilket ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyldes, at regeringen "politisk vil det her".

Her kan du se de foreløbige erfaringer fra første runde ifølge regeringen:

Løsning af kerneopgaver:

* Institutionerne angiver, at der gennemsnitligt set har været et mindre fald i produktiviteten og kvaliteten i varetagelsen af deres kerneopgaver.

* Opgørelsen dækker over en væsentlig variation, idet nogle institutioner angiver en forbedret opgaveløsning, mens andre angiver en forværret.

Sygefravær:

* Udviklingen i sygefravær varierer betydeligt mellem de berørte institutioner, og der kan ikke observeres en klar tendens.

* Halvdelen af institutionerne melder om stigende sygefravær, siden flytningen blev udmeldt, mens den anden halvdel melder om et faldende sygefravær i samme periode.

Medarbejderfastholdelse og rekruttering:

* Knap hver fjerde af de flyttede arbejdspladser er besat af medarbejdere, der enten er flyttet med arbejdspladsen eller pendler. Opsigelsesraten er gennemsnitligt set steget.

* Samtidig oplever institutionerne flere ansøgninger per ledig stilling i dag end i perioden før flytningen. Der angives en række konkrete udfordringer med at rekruttere erfarne akademikere og specialister.

Tendens til normalisering med afslutning af flytteprocessen:

* På alle målte parametre klarer institutioner, der har afsluttet flytningen, sig bedre end institutioner, der alene har påbegyndt, men endnu ikke afsluttet, flytningen.

* Dette indikerer, at institutionernes drift midlertidigt påvirkes negativt, mens flytningen står på, men at der efterfølgende sker en gradvis normalisering.

Kilde: Regeringen.

Hun ser samtidig problemer med økonomien i forbindelse med udflytningen.

For selv om regeringen ifølge DR øremærker 160 millioner kroner frem mod 2021 til de ti provinsbyer, så bliver uddannelsesinstitutionernes budgetter skåret med to procent årligt.

- Isoleret set kan de øremærkede penge godt dække de ekstra etablerings- og driftsomkostninger, der er ved at lave en uddannelsesinstitution.

FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob

Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser.

Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 264.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Randers: 150.

9) Holstebro: 122.

10) Stenlille 113.

Kilde: Regeringen.

- Problemet er bare, at institutionernes økonomi er én samlet økonomi, og selv med de nye penge så bliver vores økonomi mindre.

- Vi får dermed dårligere muligheder for at lave lokale uddannelser af høj kvalitet, siger Camilla Wang.

Hun ønsker mere frie rammer, så uddannelsesinstitutionerne i højere grad selv kan bestemme, hvor uddannelserne skal ligge.

Samtidig mener hun, at man i højere grad burde understøtte uddannelsesinstitutionernes økonomi ved at fjerne den årlige besparelse på to procent.

Ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet vil professionsbacheloruddannelsernes budgetter være beskåret med 535 millioner kroner frem mod 2021 på grund af de årlige besparelser.

Mere om emnet

Se alle
1
Søger du nyt job?: Miljøstyrelsen slår de første stillinger op i Odense

Søger du nyt job?: Miljøstyrelsen slår de første stillinger op i Odense

Placering af Miljøstyrelsen er godt for alle

Placering af Miljøstyrelsen er godt for alle

Esben Lunde Larsen afslører: Her skal Miljøstyrelsen ligge i Odense

Esben Lunde Larsen afslører: Her skal Miljøstyrelsen ligge i Odense