Privatisering? Nej tak, ikke her


Privatisering? Nej tak, ikke her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Private skal byde på drift af skoler, sygehuse, børnehaver og ældrepleje, foreslår V. Forslaget skydes ned af ekspert, politiske venner og statsministeren

Venstres drømme om at lade private virksomheder byde på drift af skoler, børnehaver, plejehjem og sygehuse skydes ned fra mange sider.

Det er et nyt erhvervsoplæg fra regeringspartiet, der lancerer målsætningen om, at alle offentlige opgaver efter 2010 skal sendes i udbud hvert femte år.

- Helt urealistisk, siger professor ved Copenhagen Business School Carsten Greve.

- En liberalistisk superrevolution, hvor vi tilsidesætter alle værdier, der er opbygget i den offentlige sektor, mener finansordfører Lars Barfoed fra den konservative regeringspartner.

Selv Venstres formand og statsminister, Anders Fogh Rasmussen, lægger luft til tankerne.

- Jeg giver accept af, at Venstres folketingsgruppe selvfølgelig kan udtrykke nogle holdninger og langsigtede visioner. Min opgave som statsminister er at få alle partier, der støtter os, med på en fælles linje. Regeringens politik er, at det her sker i kommunerne, og vi stiller et mål op sammen med kommunerne, siger Fogh.

Der kan spares

Venstres erhvervsordfører, Jacob Jensen, er manden bag oplægget, og han mener, at der kan spares penge ved at sende offentlige opgaver i udbud.

- Nogle opgaver vil offentlige udbydere være bedst til, og andre kan private måske løse bedre. Et udbud behøver ikke resultere i privatisering eller udlicitering, men er blot en måde at indhente alternative tilbud på til løsning af en given politisk bestilt opgave, siger Jacob Jensen.

Professor Carsten Greve er en af Danmarks førende eksperter inden for privatisering og udlicitering, og han mener, at der mere er tale om en politisk markering frem for et reelt forslag.

- Det er et meget vidtrækkende og meget urealistisk forslag. Det vil være en radikal ændring af den offentlig sektor, og det vil kræve en ændring af meget lovgivning, for eksempel skulle folkeskoleloven laves om. Hvis det skal være et generelt påbud, fratager man også kommunalbestyrelserne magt og indflydelse, siger Carsten Greve.

Kølig modtagelse

Professoren understreger også, at der ikke er dokumentation for, at udlicitering giver bedre og billigere offentlig service, som Venstre mener.

- Det er rigtigt, at nogle undersøgelser viser, det vil give besparelser. Men jo mere komplekse ydelserne er, jo mere besværligt bliver det at påvise store besparelser. De fleste undersøgelse er lavet på hårde områder som rengøring, snerydning og affaldshentnng. Når det kommer til de store mere bløde velfærdsområder, er resultaterne mere blandede, siger Carsten Greve.

Målsætningen om at lade private virksomheder byde på alle opgaver, som det offentlige i dag tager sig af, får også en kølig modtagelse blandt Folketingets øvrige partier. Den konservative regeringspartner mener, at Venstre er røget ud på et liberalistisk overdrev.

- Vi skal ikke lave en liberalistisk superrevolution, hvor vi tilsidesætter alle værdier, der er opbygget i den offentlige sektor, for at kaste os ud i et nyt privatiseringseksperiment. Der er oparbejdet store værdier i den offentlige sektor og en praksis på en lang række områder, som vil gå fuldstændig tabt, hvis vi bare lader nogle private firmaer kommer ind og udføre arbejdet, siger Lars Barfoed.

En meningsmåling, som Synovate har foretaget for fagforeningener FOA, BUPL og Danmarks Lærerforening, viser, at 59 procent af befolkningen ikke ønsker en udvikling, hvor flere danskere benytter private løsninger på sygehuse, skoler, ældrepleje og dagtilbud for børn.

Privatisering? Nej tak, ikke her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce